Greåker-elevene sto i kakekø for å feire at at stadig flere vi begynne på den samme skolen som dem.Det var en solid kake som ventet på sultne elever.

Feiret BA-søkertall med kake - opp 49 prosent på to år i Østfold

Antall søkere til bygg- og anleggsteknikk i Østfold har steget 26 prosent fra i fjor til i år, og på to år er økningen 49 prosent. Det ble feiret med kake på Greåker videregående skole fredag.

Hele 283 ungdommer har søkt seg til bygg- og anleggsteknikk ved de fire videregående skolene Greåker, Halden, Malakoff i Moss og Mysen til høsten. Tilsvarende tall i fjor var 223, og 189 i bunnåret 2015.

EBA Oslo, Akershus og Østfold samlet elever, lærere, representanter for fylkeskommunen og sentrale personer fra byggenæringen til å feire de gode tallene med kake, midt under østfoldmesterskapet for tømrerelever.

– Det virker som om vi har klart å løfte bygg- og anleggsfaget og snu en negativ trend, sier styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen til Byggeindustrien.

– Det er viktig utfordring for næringen å få søkertallene opp for å få mer motiverte elever. Større kamp om å komme inn gjør fagene bedre og gir et bedre skolemiljø. Det kan ikke være slik at bygg og anlegg er et sistevalg, legger han til.

Mejlænder-Larsen roser jobben EBAs opplæringskontor Byggopp har gjort for å løfte yrkesfagene.

– De fungerer som et bindeledd mellom elever, skolene og bedriftene. Her i Østfold ser vi resultatet av målrettet arbeid fra Byggopp gjennom noen år. Blant annet med modellhusbygging i ungdomsskolen og informasjon om læreplassgarantien. Dessuten har yrkesfag virkelig kommet på den politiske agendaen i det siste, understreker han.

EBA O-styrelederen er også administrerende direktør i Peabs norske virksomhet, og understreker at for mange er yrkesfag et springbrett videre.

– Vi jobber jo mye som en totalentreprenør, og ser at veldig mange av våre ledere har nettopp denne utdannelsen. Så det er ikke slik at når du tar en yrkesutdanning så skal du være håndverker resten av livet. Det er også en karrierevei som alle andre, og det er også med på å løfte yrkesfag litt, sier Mejlænder-Larsen.

PS! Søkertallene for hele landet er ennå ikke klare, men det forventes at disse vil bli offentliggjort en gang før påske.