– Eiendomsskatt? Illustrasjonsfoto: Rune Sørlie

Kautokeino-mann ilagt eiendomsskatt for hundehus

Innbyggere i Kautokeino får eiendomsskattekrav på hundehus, utedoer og lavvostenger.

Det skriver Altaposten i en artikkel på sine nettsider.

– Jeg har ikke klaget ennå, for dette har ingen betydning pengemessig, men at et hundehus på 0,4 kvadratmeter er taksert til 9.000 kroner, og er del av grunnlaget for kommunal eiendomsskatt, det klarer jeg ikke å ta helt på alvor. Jeg går ut fra at dette er feil, uansett hva kommunestyret har bestemt, sier Sten Olav Heahtta til avisen etter at han fikk krav om å skatte to kroner årlig for hundehuset sitt.

En sakkyndig gruppe har regnet ut hva hver enkelt skal betale i eiendomsskatt i Kautokeino, alt etter hvor hus og eiendom ligger. Taksering er foretatt etter beslutningene kommunestyret tok da eiendomsskatten ble innført.

Jan Ole Buljo fester en tomt fra grunneier Finnmarkseiendommen (Fefo) som han betaler årlig avgift for.. Da han fikk se skattegrunnlaget fra Kautokeino kommune, lurte han på hvordan de har kommet til at dette utmålet har en eiendomsverdi på 629.000 kroner.

– Jeg stiller meg undrende til dette, for eiendommen er ikke opparbeidet på noen måte, annet enn at det står noen lavvostenger der, en toseters utedo og en flyttbar scene. Det er ingen faste installasjoner der, sier Buljo.

Buljo må, hvis kommunen ikke endrer taksten, betale cirka 4.500 kroner i eiendomsskatt til kommunen i tillegg til den årlige festesummen til Fefo.

Rådgiver hos rådmannen i Kautokeino, Marie Louise Øverli Hamrell, sier de som mener eiendomsskattenemnda har beregnet feil, må sende inn en klage.

– Vi effektuerer vedtakene fra nemnda, som har behandlet 2.200 saker etter befaringer og etter retningslinjene for eiendomsbeskatningen. De kan alle lese på vår hjemmeside, der man også kan finne de to ulike sjablonger for eiendomsskatten pluss kart. Etter hvert som vi mottar klager, vil vi se på grunnlagsdokumentene for beskatningen, sier Hamrell til Altaposten.