Dag Hobdhaugen i Utdanningsetaten og Rigmor Helene Hansen i Undervisningsbygg viser fram planen for Voldsløkka skole under et pressemøte tirsdag.

Satser tre milliarder på Oslo-skoler

Oslo må bygge skoler for rundt tre milliarder i året for å holde tritt med den voldsomme befolkningsveksten. Tirsdag sendes Skolebehovsplanen 2018- 2027 ut på høring.

Skolebehovsplanen oppsumert:

Nye skoler:
- Tidligere vedtatte nye skoler: 7 (Holmen, Ensjø, Bjørvika, Byomfattende 8-13 skole, Hoff, verdensparken, Voldsløkka )
- Nye forslag (nye skoler): 1 skole (Frysja)

Skoler som utvides (kun permanente tiltak):
- Tidligere vedtatt: 7
- Nye forslag: 7

Skoler som rehabiliteres:
- Tidligere vedtatt: 4
- Nye forslag: 4

- Oslo er i sterk vekst, og er i en unik situasjon nasjonalt. De siste ti årene har det begynt rundt 12.000 nye elever i Oslo. Det er enormt mange. Vi ser det kommer mellom 3.000 og 4.000 elever den neste tiårsperioden også, så veksten stopper ikke, sier assisterende direktør Dag Hovdhaugen for Utdanningsetaten.

For å møte veksten ble i alt seks skoleprosjekter ferdigstilt i 2016, og like mange vil bli ferdigstilt i 2017. Tirsdag sendes Skolebehovsplanen 2018-2027, som omhandler grunnskolen, ut på høring.

- Vi investerer rundt tre milliarder i året på nye skoleanlegg i Oslo. Vi har satset målrettet i mange år, og det er en satsing som vil fortsette, sier Hovdhaugen under et pressemøte på Voldsløkka tirsdag.

Skoler for byutvikling

Han påpeker at nye skoler er sentrale i utviklingen av nye lokalmiljøer, og en driver for byplanlegging.

- Skoler er ikke bare skoler. De er også samlingspunkter i lokalmiljøet og skal ha flere funksjoner. Lokalene brukes til alt fra idrett til korps og annen kultur. Det skal det bli mer av, sier Hovdhaugen.

Når de nye skolene Voldsløkka, Frysja, Hoff, Bjørvika og Mortensrud i Oslo planlegges, vurderes også funksjoner som flerbrukshaller, kulturstasjoner, bibliotek, barnehager, boliger og næring.

- Disse tomtene er dyre og ettertraktede. Derfor må vi utnytte dem godt, og ta helhetlige grep, sier han, og trekker fram den planlagte skolen på Voldsløkka som eksempel.

Storsatsing på Voldsløkka

Sammen med Undervisningsbygg og Bymiljøetaten, har Utdanningsetaten planlagt en ungdomsskole på Voldsløkka med to flerbrukshaller og en såkalt matchbane.

I tillegg er en ny Skatehallen knyttet til området, og det er planlagt en landhockey og kunstisbane i tillegg.

Dette er den største satsingen vi har gjort på et idretts- skoleanlegg på mange år. Det er også muligheter for en kultursal i skoleanlegget. Dette styrker Voldsløkka som samlingspunkt i Nordre Aker og Sagene, og viser at skolen er en driver for byutviklingen, sier Hovdhaugen.

Grønne løsninger

Administrerende direktør Rigmor Helene Hansen i Undervisningsbygg påpeker også at skolebyggingen blir stadig grønnere.

- Vi er lagd en miljøstrategi for å utvikle bærekraftige, og vil samtidig invitere med oss seriøse aktører i byggenæringen til å finne innovative løsninger. Vi vil bygge klimanøytrale og bærekraftige skoler, som produserer like mye energi som de bruker. Samtidig vil vi bruke miljøvennlige materialer og bygge på fossilfrie byggeplasser, sier hun.

Hansen påpeker også at Oslo øker satsingen mot kriminell virksomhet i byggenæringen.

- Kommunen setter blant annet krav til andelen lærlinger og fast ansatte. Det vil følges opp av oss i Undervisningsbygg, for å få bukt med ukulturen blant enkelte i bransjen, sier hun.