Betong eller tre? Ja takk, begge deler!

Det er med stor interesse jeg leser gjestekommentarene til Jan Eldegard Hjelle, som leder Bygg uten grenser, og administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien. Begge er opptatt av klimagassbelastningen ved byggematerialer, fra henholdsvis betong- og tre-siden. Jeg er enig med begge.

Jonas Holme

Forskningssjef
SINTEF Byggforsk

SINTEF og NTNU har nettopp avsluttet forskningssenteret på nullutslippsbygg (ZEB). Da vi startet opp for åtte år siden, var hovedfokus på energisparing i byggets levetid. Men etterhvert som forskningen pågikk, så vi fort at materialenes klimabelastning utgjorde en stadig større del av byggets klimaavtrykk.

Utvikling av nye og mer miljøvennlige materialer, ny arkitektur og byggekonsepter, samt måter å bygge på, gir store næringsmessige muligheter for norske bedrifter. Min antakelse er at bedrifter som tør å investere i forskning vil skape et konkurransemessig fortrinn i et samfunn som stadig blir mer opptatt av klima og miljø.

Vi produserer bygg i ulike størrelser, og til forskjellige formål. Materialer har ulike egenskaper, og vi velger å bruke de materialene som er mest egnet til å gi bygget den funksjonalitet og kvalitet som det er ment å ha. Det er alltid et samspill av materialene som gir det beste resultatet.

I dag vil tre i utgangspunktet ha et bedre klimagassregnskap enn betong. Men så ligger det også noen begrensninger i bruk av tre, spesielt når det gjelder å bygge i høyden. Dette er blant annet knyttet til forhold rundt lyd- og brannkrav. Ett av svarene på denne utfordringen kan være betong. Samtidig kan tre være svaret på å gjøre betong mer miljøvennlig. Biprodukter fra treindustrien kan blant annet brukes til bindemiddel og armering. Kvaliteten til denne betongen kan ha noen svakheter i forhold til tradisjonell betong, men den er for eksempel god nok til å brukes i etasjeskillere i høye trehus. Altså en vinn-vinn-situasjon for både tre- og betongindustrien.

SINTEF har sammen med NTNU og industrien etablert et nytt senter for miljøvennlig energi hvor fokuset er nullutslippsområder i smarte byer (ZEN). Bygninger og byggematerialer er fortsatt en viktig del av dette. Her er viktige aktører som Norcem, Hunton og Moelven med; bedrifter med fokus på henholdsvis betong og tre. Sammen skal vi forske frem nye og enda mer miljøvennlige løsninger for fremtidens bygg.

I fortsettelsen vil jeg utfordre Jan Eldegard Hjelle og Heidi Finstad til en dialog rundt hvordan betong- og treindustrien sammen kan gjøre hverandre bedre i miljøkampen som er så viktig for oss alle. SINTEF bidrar mer enn gjerne til dette.