Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ti nye forskningssentre får milliarder til forskning

Forskningsrådet gir ti forskningsmiljøer i Norge status som Senter for fremragende forskning. De ti er valgt ut fra en søknadsbunke på 150 forskningsmiljøer.

Et forskningsmiljø som får status som Senter for fremragende forskning (SFF), får en millionstøtte over ti år for å kunne drive forskning. Hvert nye senter får til sammen 15 millioner kroner i løpet av denne perioden.

– Vi har som mål at Norge skal få flere verdensledende fagmiljøer. For å få det til må vi gi våre beste forskere fleksibel, langsiktig finansiering som gir rom for å satse dristig. May-Britt og Edvard Moser hadde mange års SFF-finansiering før de fikk Nobelprisen i medisin i 2014, påpeker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Totalt 150 forskningsmiljøer over hele landet søkte om å bli tildelt SFF-status, og til slutt ble det åtte sentre ved universitetene i Oslo, Bergen og NTNU i Trondheim, samt ett ved Norges handelshøyskole og ett ved Folkehelseinstituttet som kom gjennom nåløyet.

De nye forskningssentrene forsker blant annet på kreftceller, molekyler, sola, rytmemekanismer, menneskets utvikling, moralsk motivasjon og fruktbarhet.