Godt nytt for bygg og anlegg - det skal videre oppover

De som jobber innen bygg og anlegg i de skandinaviske landene kan se frem til fortsatt gode tider, i hvert fall om vi skal tro på konjunkturrapporten Veidekke-konsernet la frem mandag.

Her pekes det på en fortsatt vekst de kommende to årene - og det fra et allerede høyt nivå. I 2016 var nemlig veksten på kraftige ti prosent for de skandinaviske landene. For Norge var veksten på rundt seks prosent i fjor, mens man i Sverige hadde en vekst på formidable tolv prosent. I Danmark var veksten på sju prosent i 2016. Det er dermed uten tvil en historisk høy samlet aktivitet i det tre landene – noe som selvsagt kommer de selskapene som er tilstede i ett eller flere av disse tre markedene til gode.

For de neste to årene meldes det også om en positiv utvikling. For inneværende år forventer man en økning, men likevel ikke så kraftig som i fjor. Veksten antas å komme på rundt seks prosent for 2017 og fire prosent for 2018 i det norske markedet, en vekst på sju prosent i 2017 og tre prosent i 2018 i Sverige og i Danmark forventer man også en positiv utvikling.

I dette bildet er det også viktig å huske på at dette er en videre vekst fra dagens nivå, som generelt er meget høyt. I Norge har det vært bra over en lengre periode, mens man i Sverige nå virkelig er inne i en høykonjunktur, ikke minst da i de tre største byene. Her ligger utviklingsprosjektene i kø, og boligbyggingen når nye høyder – samtidig som prisene har økt betraktelig den senere tiden. Boligprisene i sentrale deler av Stockholm ligger nå langt over Oslo-prisene. Lite tyder på at det bildet vil endre seg.

I sin rapport peker Veidekke på at det er en generell optimisme i det samlede skandinaviske markedet, og at denne er større enn tidligere. Samtidig er det også slik at det er relativt store variasjoner mellom ulike markeder og segmenter. I Norge pekes det blant annet på en langt større optimisme på Sør- og Vestlandet. Videre forventer de også at boligmarkedet vil roe seg noe ned i hovedstaden.

Veidekke trekker frem renteutviklingen som den viktigste faktoren for den videre utviklingen i markedet – og i sine prognoser legger de til grunn en fortsatt lav rente i de tre landene. Det er lite som tyder på at rentenivået vil oppleve noen store justeringer de neste par årene, og man regner at det totale bildet er relativt forutsigbart med tanke på det samlede aktivitetsnivået det neste året.

Denne prognosen legger seg på linje med andre som har sett på utviklingen i markedet, og det aller meste tyder dermed på at den sterke utviklingen inne byggenæringen fortsetter. Vi tror det ikke vil dukke opp de store problemene for den norske delen av byggenæringen, om det ikke skulle komme frem hendelser på verdensscenen vi ikke har kontroll over. Det er selvsagt en situasjon man alltid må ta forbehold mot – og selv om markedet er spente på det videre utviklingen i USA og om noen kommende valg i flere europeiske land kan føre til en ny retning for Europa og EU, skulle det meste tyde på at de aktørene som jobber inn mot bygg og anlegg kan ruste seg for fortsatt travle måneder og år fremover.