Lørenskog videregående skole - tilbygg

Lørenskog videregående skole som ble etablert i 1974 har fått sitt etterlengtede tilbygg med kjøkken, kantine og auditorium.

Fakta

Sted: Lørenskog

Prosjekttype: Kantine - auditorium

Bruttoareal: 2.200kvadratmeter

Byggherre: Akershus fylkeskommune

Hovedentreprenør: J.I. Bygg

Kontraktsum eks. mva.: 50,7 millioner kroner

Arkitekt/Interiørarkitekt/PGL: LMR arkitektur

LARK: Landskaperiet

Rådgivere: RIB/ RIV/ RIBr: UnionConsult | RIE: Malnes og Endresen |:RIAku:

Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenører og leverandører:

Riving, grunn og utomhus: Entreprenør Hans Rosten | Maler: Artea | Elektro: Oneco Elektro | Betongsaging/kjerneboring: Mimax Asfalt og Betong | Betongarbeider: JA Entreprenør | Lås og beslag: Lås & Sikring | Tømrer: HSN Bygg og Bemanning | Himlinger: Bærum Byggmontering | Ventilasjon: GK Inneklima | Automasjon: Johnsen Controls | Gulvbelegg: Kjærnsmo | Rørlegger: Max Rør | Taktekker: Follo Tak og vedlikehold | Glassfasade: Glassteam | Betongelementer: Loe Betongelementer

– Behovet var stort. Vi trengte et skikkelig tilbud til elevene med et godt kjøkken, god sunn mat og et samlingssted i en kantine. I dag er det snaut 1.000 elever på skolen på dagtid og en stor voksenopplæringsdel på kvelden. Tidligere var kantinen i «bomberommet» med kantinekjøkken i Lørenskoghallen, forteller brukerkoordinator Lisbeth Lauritzen ved Lørenskog vgs.

Tilbygget er knyttet til skolen med en bru og en ny hovedinngang. En midlertidig hovedinngang er bygget på baksiden av skolen.

Støyisolering avgjorde fasadevalg

Som en følge av at skolen ligger kloss opp til A-hus sin helikopterplattform, ble det opprinnelige forslaget om glassfasader endret til grafiske fasadeelementer i betong. Det er kun fasaden i tilknytning til kantinen som har glassfasade med tilhørende utvendig automatisk solskjerming. Den er ikke testet skikkelig ennå, og vi er veldig spent på virkningen, sier Lauritzen.

– En akustiker i Brekke & Strand Akustikk, som har fulgt hele prosjektet, har kommet med innspill til hvilke type himlinger og hvor mye akustisk demping bygget måtte ha for å oppnå riktig lydkvalitet, supplerer prosjektsjef Grete Greve Aubert i AFK eiendom FKF. LMR arkitektur valgte materialene for å etterkomme kravene. Innvendig med akustiske treplatehimlinger og trespilevegger i kantine og auditorium. Det var et ønske om å bruke tre som er et organisk, varmt materiale. Hele kantinen gir en veldig god romfølelse, sier hun.

Formidlingsrom

Formidlingsrommet ligger i enden av kantinen med et stort lerret som kan åpne hele veggen. Bak lerretet ligger et meget anvendelig teleskopauditorium med plass til 60 elever. Elevene er meget positive, siden det er veldig sjelden de gir uttrykk for noe som helst, smiler Lauritzen.

– Auditoriet er noe skolen har ønsket seg i mange år, og har vært en forutsetning for hele prosjektet for å kunne klare å ivareta alle elevene og anvende en effektiv undervisningsform, understreker hun og tilføyer: Det store auditoriet har plass til 120 elever og flere klasser samtidig. Det er vi veldig glad for. Det passer utmerket når vi for eksempel får Den Kulturelle Skolesekken på besøk ganske snart. En foldedør deler auditoriet i to med plass til 60 elever - Vi ser jo muligheten av å serve elevene i enda større grad. Tidligere har det enkelte ganger ikke vært rom å oppdrive og vi har brukt fellesareal for undervisning. Derfor var det supert at vi fikk nye klasserom i annen og en delvis tredje etasje. De var ikke opprinnelig planlagt, sier Lauritzen.

La på en etasje

– Vi hadde kontrahert prosjekteringsgruppen og jobbet med forprosjektet sammen med brukerne, da det kom bestilling på en etasje til. Vi visste at vi skulle fundamentere for en etasje til, men det lå ikke inne i den opprinnelige kostnadsrammen. Det ble så prosjektert som et alternativ, noe som ble godkjent av politikerne, innskyter Aubert og peker på at det er en billigere og mer effektiv måte å bygge på enn i to byggeprosesser. Det er en belastning for elever og lærere når det bygges, men skolen har vært veldig imøtekommende for å få til dette. Byggingen har pågått helt siden september 2015.

Byggeprosess i undervisningen

Materialcollager av stoler og bord fra interiørarkitekten ble brukt i undervisningen på linjen Kunst, design og arkitektur i tredje klasse. – Vi har brukt byggeprosessen som et «case» og elevene har fått et virkelighetsnært innblikk i hvordan en interiørarkitekt tenker og jobber, sier Lauritzen.

– En byggeprosess med mye sprenging og skole i bruk er ingen gunstig situasjon. Vi forberedte elevene så godt vi kunne, for å unngå at elevene plutselig kunne få en reaksjon, sier prosjektleder Trond Bakke i J.I. Bygg og tilføyer: Vi planla nøye sammen med skolen og fikk etter hvert skytetider, der vi varslet ikke bare med signal, men også inne på skolen, slik alle elevene var klar over at det kom til å smelle. Det ble sprengt så mye vi rakk i ferier, men det ble mange salver på dagtid, da skolen var i bruk.

Brannbasseng

– Vanntrykket i de gamle eksisterende rørene var for dårlig, og for at brannvesenet skulle få det vanntrykket de trengte, måtte vi etablere et brannbasseng under bakken. Dette ble oppdaget i løpet av byggeprosessen og medførte en del tilleggsprosjektering. Utførelsesmessig bød det på utfordringer, da vi måtte sprenge enda mer, når vi egentlig var ferdig med å sprenge, forteller han.

Grafiske betongelementer

Det er første gang J.I. Bygg har levert slike grafiske betong-elementer i fasaden som er produsert av Loe Betongelementer. – Det sies at det er Norges største leveranse av grafiske betong-elementer, totalt ca. 1.200 kvm. Hele sandwichelementer kom ferdig fra fabrikk, og montører i Loe Betongelementer monterte fasaden fortløpende.

Generalentreprise

J.I. Bygg har kontrahert alle entreprisene til underentreprenører. – Vår prinsipielle oppgave er å følge opp alle entreprenørene og holde fremdriften med en egen prosjektleder i 100 prosent stilling og en formann på byggeplassen. Det h ar dukket opp mange ting underveis, blant annet det omtalte brannbassenget som tok mye ekstra tid. Bygget skulle egentlig være ferdig før jul. Men samarbeidet med Akershus fylkesadministrasjon har vært upåklagelig. Fylkeskommunen er en oppdragsgiver vi har vi hatt i mange år og setter stor pris på, smiler Bakke. Vi har også en rammeavtale med fylkeskommunen for mindre byggekontrakter. Da strekker man seg veldig langt for å få ting til å fungere – og det har det gjort i denne byggeprosessen, understreker han og synes det er blitt et flott prosjekt.

Gjenstående arbeider

Fasadearbeider på eksisterende skole står igjen. Fasaden ut mot nybygget som inneholder asbest skal rives og baldakinen fram mot hovedinngangen ferdigstilles til sommeren. Fasaden mures opp i rød teglstein som en kontrast til nybygget samtidig som vinduene byttes ut samt at resterende utom-husarbeider ferdigstilles.

– Vi skal fortsatt drive et halvt år til, før vi er helt ferdige, sier Bakke avslutningsvis.


Flere prosjekter