Kulturhuset Kuben

Å få et helt nytt kulturhus inkorporert i flere gamle bygg, og komme ut med et resultat alle er fornøyd med, er en utfordrende oppgave for både byggherre, arkitekt og entreprenør. I Grong i Nord-Trøndelag har de klart det.

Fakta

Sted: Grong, Nord-Trøndelag

Prosjekttype: Kulturhus og skolebygg

Areal: 3.500 kvadratmeter (nybygg) + 2.000 kvadratmeter (rehabilitert)

Byggherre: Grong kommune

Byggherreombud: Arcon Prosjekt

Totalentreprenør: FuglesangDahl

Totalteknisk underentreprise: Caverion

Kontraktsum.: 141 millioner kroner

Arkitekt: Letnes Arkitektkontor

Rådgivere:

RIB, RIB miljø, RIVA, RIG, RIaku, RIBr: Norconsult l RIV, RIE: Multiconsult l PGL teknisk: Caverion

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kjell Lian l Blikkenslager: Blikk1slageren l Sceneteknisk utstyr: Bright l Stålarbeider: Overhalla Mekaniske l Treelementer: Overhalla Hus l Betongelementer: Overhalla Betongbygg l Glass/alu: Namdal Glass og Fasade l Byggevarer: Byggmakker Gipling l Brannporter og rullegitter: Olar Portconsult l Spiler og paneler: Woodify l Vinduer: Nordan l Trapper og rekkverk: Midthaug l Skyveamfi og kinostoler: ForaForm l Taktekking og radonsperre: NorgesTak Trøndelag l Lås og beslag: Lås og Sikring l Skolekjøkken: HTH l Porter: Portmester l Parkett og sportsgulv: ABS Parkettgruppen l Innerdører: SSC Joinex

Kulturhuset Kuben og i tillegg ny barne- og ungdomsskole står nå klar til bruk. Utbyggingen er Grong kommunes største enkeltprosjekt noen gang.

Med elvenes dronning, Namsen som dekorativ bakgrunn kan snart det nye kulturhuset tas i bruk. Da har det bare gått drøyt to år siden kommunestyret i Grong vedtok å bygge det ambisiøse bygget til 151 millioner kroner, en anselig sum for en kommune med en befolkning på rundt 2.400 innbyggere. Før kommunestyret kom fram til det endelige vedtaket, hadde det imidlertid pågått en lang debatt og flere utredninger var laget.

En ny barneskole med svømmebasseng ble bygd så tidlig som i 1968. Senere har det vært ulike nybygg, forbedringer og påbygninger. Etter hvert meldte behovet seg for større og mer moderne lokaler for barne- og ungdomsskolen. Den kommunale musikk- og kulturskolen krevde mer hensiktsmessige lokaler. Og ikke minst mente politikerne at kommunens innbyggere fortjente et moderne kulturhus, i en størrelse tilpasset innbyggertallet. Det tok en del år å komme fram til en løsning som kunne forsvares økonomisk, og som tilfredsstilte de krav som må stilles til et kombinert skole- og kulturbygg. I tillegg var det et ønske fra nabokommunene om at Indre Namdal, som Grong er en del av, hadde behov for et musikkbygg beregnet for et regionalt behov. Resultatet av diskusjonene ble en kombinasjon av nybygg og restaurering av deler av den gamle bygningsmassen.

Ulike forprosjekt

Arkitekt Kåre Herstad i firmaet Letnes Arkitektkontor i Verdal ble kontaktet og to ulike forprosjekt ble utarbeidet; det ene noe mer ambisiøst enn det andre. I mars i 2015 var planleggingen kommet så langt at anbudspapirer kunne sendes ut. To entreprenører leverte inn anbud, og i mai for to år siden kunne kommunen undertegne en kontrakt med entreprenørfirmaet FuglesangDahl fra Steinkjer med en kontraktspris på 141 millioner kroner, mens hele prosjektet koster ti millioner mer. Kravet var ferdigstillelse innen 1. april i år. Men alt før jul, i god tid før fristen, kunne FuglesangDahl overlevere bygget til kommunen der innflyttingen skjer i disse uker.

Kulturhuset Kuben er et sammensatt bygg med mange funksjoner, dels nybygg og dels restaurering av gamle bygg. Nybyggdelen er på 3.500 kvadratmeter. Av dette er kulturbygget på 2.500 kvadratmeter, mens det rehabiliterte arealet er på rundt 2.000 kvadratmeter. Kulturbygget består av flere ulike funksjoner der kultur/konsert/teater/konferansesalen med det musikalske navnet «Symfoni Namsen» som det største og mest fornemme. Det er en sal med 352 seter, 50 faste og 302 i et flyttbart amfi. I tilknytning til konsertsalen er det garderober for de som skal opptre. I konsertsalen er det lagt gulv med industriparkett. Det er også gjort plass for et mindre kulturlokale, som har fått navnet «Harpa», og som er tenkt brukt til blant annet sang- og musikkøvelser.

Ny kino

Grong får en helt ny kino med navnet Grong Sparebanksalen, oppkalt etter sponsor. Kinoen i Grong er privatdrevet og holdt tidligere til i det gamle samfunnshuset som nå er revet. Det har blitt en moderne kinosal med 72 seter, og utstyrt med det som trengs av moderne kinoteknologi.

En ny idrettshall blir det også selv om det ligger en stor idrettshall i umiddelbar nærhet. Den nye idrettshallen er bare på 440 kvadratmeter. Den skal først og fremst tjene skolens behov, og har ingen publikumsplasser.

Biblioteket er den fjerde, store nyetableringen. Det er plassert nær inngangspartiet/foajé og kafeteria/kantine med plass til 100 personer. Det nye biblioteket vil få utvidet plass i forhold til dagens bibliotek, og flere nye funksjoner som dagens bibliotek krever.

I tillegg til disse funksjonene som alt er nevnt, inneholder kulturhuset også mange andre rom. Det er bygd fire såkalte bandrom som bygdas musikere, enten de spiller rock eller folkemusikk, kan benytte. Kulturskolen har fått nye lokaler.

Det siste som skal nevnes av kulturhusdelen, er et eget rom, spesielt beregnet for kunstutstillinger av ulike slag. Dette rommet som er kledd med spilevegger i tre, har fått navnet «Sarepta» og er plassert like innenfor inngangspartiet.

Det er også bygd 800 kvadratmeter med nye klasserom. I tillegg får nybygget flere og bedre spesialrom som sløydsal, egne rom for tekstil og IT-undervisning. Nytt skolekjøkken har det også blitt. Det er gjort plass for flere kontorer og rom for oppholdsrom for lærerne.

Det er gjort en del arbeid utendørs med egen sykkelparkering, og ikke minst er det etablert en egen bussfil for skolebussene slik at de slipper å kjøre inn på selve skolegården for å sette av og hente elever. Også det branntekniske anlegget er oppgradert med sprinkleranlegg i alle rom.

Det som står igjen, er en totalrestaurering av svømmeanlegget fra 1968. Der er kommunen alt i gang med planleggingen, og prosjektet med en kostnadsramme på rundt 20 millioner kroner skal sendes ut på anbud til høsten.

Byggeprosessen

FuglesangDahl sendte sine første folk til Grong i slutten av august i 2015. Første oppgave var å rive det gamle samfunnshuset som stod på tomten for det nye kulturhuset. Også en del av den gamle skolen måtte rives. Totalt ble 1.400 kvadratmeter bygningsmasse fjernet.

Byggegrunnen består i hovedsak av sand, og dermed lite komplisert å jobbe med. Om lag 10.000 kubikkmeter masse måtte fjernes for å få plass til den fire meter dype byggegropen. En god del av massen kunne brukes på nytt til diverse oppfyllinger.

Første del av byggeoppdraget var å gjøre ferdig skolelokalene. Deretter stod totalrehabilitering av inngangspartiet for tur. Til slutt ble det meste av kulturbygget bygget.

Grunnfundamentet i det nye bygget består av plasstøpt betong, mens det meste av de øvrige betongelementene som søyler, huldekker og dragere er prefabrikkert, alt levert av Overhalla Gruppen som holder til i nabokommunen.

Fasaden har fått et spesielt preg. Det som man først legger merke til, er at deler av bygget har en sterk blåfarge, kalt «Grongblått» som er samme farge som er brukt på flere bruer på E6 gjennom kommunen. Kommunen ser gjerne at denne fargen blir brukt mest mulig.

Grong består, som mange andre trønderkommuner, av mye skog, og kommunen ønsker derfor at det skal brukes mest mulig tre i nye bygg. Fasaden med inngangsparti er derfor forsynt med royalimpregnert, brunfarget furu og med båndtekking av stål. Deler av fasaden består av isolert bindingsverk sammen med royalimpregnert kledning og fasadeplater fra den italienske leverandøren Abet Laminati. Mye glass, levert av Namdal Glass og Fasade, er det også brukt i fasaden ut mot Namsen.

Taket består av lettakelementer som er ulike limtrekonstruksjoner av gran. I ytterveggene er det benyttet sandwitchelementer.

Innendørs er det benyttet hvit flis i alle garderober og dusjrom. Gulvbelegget består av vinyl i de fleste rom der det ikke er brukt parkett eller flis. Skilleveggene er i stor grad i gipsplater, men enkelte rom som for eksempel utstillingsrommet, er kledd med akustiske spilevegger i tre.

Energi

Kuben er bygd etter TEK10-kravene, men med ekstra isolering av vinduer der det er brukt trelags sol- og energiglass. Også dørene er ekstra isolert. Varmebehovet dekkes med vannbåren varme fra kommunens egen varmesentral, fyrt med treflis. El blir stort sett brukt til lys og elektrisk utstyr av ulike slag. Et moderne styringssystem for de ulike funksjonene i huset som lys, dører, brann og så videre er også på plass.

– Energibehovet i nybygget blir mindre enn det var i de gamle byggene selv om arealet har økt betraktelig, opplyser kommunens prosjektleder, Stig Moum til Byggeindustrien.

Arkitekt Kåre Herstad sier at den store utfordringen med dette prosjektet har vært å tilpasse nybygget til den eksisterende byggmassen. Ikke minst fordi etasjehøydene er så forskjellige. For arkitekten har det også vært viktig å åpne bygget ut mot Namsen.

Utfordringene

For entreprenøren FuglesangDahl har det vært en utfordring med en stor byggeplass mer eller mindre midt i skolegården. Stig Moum forteller til Byggeindustrien at under byggeperioden har enkelte deler av undervisningen som bl.a. sløydundervisningen, blitt lagt til andre lokaler i nærheten. FuglesangDahls prosjektleder, Sten Rudi Dahl opplyser at de har lagt vekt på god informasjon og kommunikasjon med skolens ledelse i hele byggeperioden, og dermed har man unngått kontroverser av alvorlig slag.

– Det er alltid en stor utfordring å bygge nytt midt i en virksomhet som er i full gang, ikke minst en skole med mange barn, påpeker Dahl.

FuglesangDahl har selv hatt hånd om alt betong- og tømrerarbeid, mens Caverion har hatt ansvaret for alle tekniske installasjoner. Totalt har det vært om lag 50 personer i arbeid på det meste, og ingen arbeidsulykker er rapportert.


Flere prosjekter