Comfort Hotel Bergen Airport

På bare 17 måneder har HENT bygd et hotell på 15.000 kvadratmeter ved Bergen lufthavn Flesland.

Fakta

Sted: Flesland

Prosjekttype: nybygg, hotell

Kontraktssum uten merverdiavgift: 270 millioner kroner

Bruttoareal: 14.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Linstow

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: Nordic Office of Architecture

Interiørarkitekter: Björkén Architects og Arkitektur & Byggteknikk

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Byggherreombud og leietagerkoordinering: Stema Rådgivning

Rådgivere: RIB og RIG: Norconsult l RIByFy, RIBR, RIA, RIV og RIE: Sweco Norge l RIV: VB Tekniske l RIVA: Asplan Viak l Kontroll RIB, RIByFy, RIG og RIBR: Multiconsult l RIB Con-Form: CORE Technology

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Exact l Grunnarbeider: Vassbakk & Stol l Betongarbeid: Bergen Entreprenør og TurboConstroi Norge l Betongelementer: Spenncon og Con-Form l Gulv på grunn: Betonggulv l Metallarbeider: Cosmos Construction l Ytong, leveranse: Xella Norge l Ytong, montasje: City Service Bergen l Taktekking: Fløysand Tak l Sedumtak: Vital Vekst l Alu/glass fasade: Malmerk Fassaadid l Vinduer: Lian l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Blikkenslager: J Johnsen og Sønner l Tømrer/klimavegg: Bergen Miljøbygg l Tømrer innv: Byggmesteren Vest l Systemhimlinger og innv glassvegger: Bergen ByggSystem l Maling, gulvbelegg og tepper: RSV Maling og Gulv l Parkett: Bo Andrén Norge l Mur og flis: Stor-Bergen Mur og Flis l Rørlegger: Bjørgvin VVS l Elektro: Thunestvedt l Ventilasjon: Ing. Firma R. Torgersen l Heiser: KONE l Løftebord: Cibes Lift l Belysning: Flos Norge l Røykluker: Bramo Glass og Klima l Lås og beslag: Certego l Karuselldør: Assa Abloy l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken

Hotellet ble dermed overlevert 28. februar, i henhold til kontrakt.

Tiltakshaver for Comfort Hotel Bergen Airport er Linstow, og hotellet er tegnet av Nordic Office of Arcitechture og ført opp i
en totalentreprise. Hotellet har fire etasjer over bakken (10.500 kvadratmeter) og en parkerings-kjeller i underetasje (4.500 kvadratmeter). HENTs kontraktssum er på 270 millioner kroner uten merverdiavgift.

Hotellet har 304 rom med totalt 608 senger og er dermed Norges største Comfort hotell. Comfort-kjeden er en del av Nordic Choice Hotels.

I lobbyen er det en kombinert resepsjon og bar, en barception. Det er knapt 200 meter å gå til det nye terminalbygget på Bergen lufthavn Flesland, som tas i bruk i august i år.

Tøff fremdrift

Prosjektleder Halvor Hanevik i HENT forteller at den største utfordringen i prosjektet var den knappe fremdriftstiden.

– For å bli ferdig i tide delte vi byggeriet i to deler og reiste bygget med to arbeidslag med hver sin tårnkran. Vi hadde en omforent stemplingsplan for dekkestøttene under reising av bygget som gjorde det mulig å etablere ikke-bærende vegger som for eksempel skille-vegger i råbyggsfasen. Vi hadde også oppstart av alle grovtekniske installasjoner i råbyggsfasen, alle større ventilasjonsjakter og kabelbroer kunne monteres allerede da grunnet den gjennomtenkte stemplingsplanen. Det ble og koordinert at klimavegger ble montert fra første etasje og oppover for å opprettholde effektiv montering i takt med bygget som reiste seg. Valget av baderoms-kabiner bidro også til raskere byggetid. Vi bygget, innregulerte, testet og overleverte 15.000 kvadratmeter på 17 måneder og står igjen med en fornøyd kunde, sier Hanevik.

Han legger til at prosjektet har vært veldig lærerikt for HENT og har gitt selskapets avdeling i Bergen et viktig faglig løft. Prosjektet har også vært av viktighet for HENTs satsing i Bergen.

Dynamisk form

Tomten er på cirka 15 mål og har fjellgrunn. Det er lagt radonduk og opplegg for brønner under alle oppholdsrom i underetasjen til hotellet.

Hotellbygget har ifølge Hanevik en dynamisk og spennende form. Det har plasstøpte kjerner og bærende vegger, veggelementer og platten-dekker fra Con-Form og hulldekker på torget utenfor hotellet. Taket er flatt og har et dekke av sedum-planter. Første etasje har glass-fasader, fra andre til fjerde etasje er det fasadepanel av ubehandlet kjerneved av furu.

Det er HTC Superfloor i lobby, parkett på rom, tepper i korridorer og møteromsavdeling og slottsplank i restauranten. Det er faste, perforerte himlinger i publikumsareal og systemhimlinger ellers i bygget. Alle vinduer er doble for å hindre støy fra fly å trenge inn i bygget.

BREEAM Very Good

Bygget oppfyller kravene til BREEAM Very Good, noe Hanevik sier gikk greit å få til. Det ble praktisert rent rørt bygg i oppføringsfasen. Hotellet har robuste materialer som er lette å holde rene og gode tekniske løsninger. Hele bygget har universell utforming. Hotellet er fullsprinklet og har solavskjerming med automatisk styrte utvendige persienner.

Parkeringsanlegget i underetasjen har 120 plasser og drives av OnePark.

Da aktiviteten var på topp var 180 personer med på byggingen, og hotellbygget er ført opp uten fraværsskader. Mellom hotellet og Lønningsvegen skal det i fremtiden føres opp et kontorbygg. Tiltakshaver Linstow har valgt å skjule innsyn til denne byggeplassen med en stor vegg med gatekunst.

Hotellet er tilknyttet fjernvarme og oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme på baderom, i lobby og i restaurant. Møteromsavdeling har radiatorer. Hotellet har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.


Flere prosjekter