<p>Foto: Implenia</p>Foto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: ImpleniaFoto: Implenia

Implenia med stor beredskapsøvelse på Kongsberg

Onsdag i forrige uke ble det gjennomført en omfattende beredskapsøvelse på Implenias prosjekt E134 Myntbrua–Trollerudmoen i Kongsberg, med alle nødetater tilstede og skuespillere fra Røde Kors.

Prosjektet har hatt flere hendelser der utenforstående har tatt seg inn på anleggsområdet, og beredskapsøvelsen ble derfor planlagt både for å drille arbeiderne på prosjektet i hva de skal gjøre hvis en ulykke inntreffer, men også informere lokalområdet om hvorfor skallsikring rundt anleggsområdet må respekteres.

Selve beredskapsøvelsen gikk ut på at en sivil bil med fire personer hadde kommet seg inn på anleggsområdet. Nedfall av stein som følge av en gravemaskin i bevegelse treffer bilen, og tre personer ligger skadet inne i vraket samt at en sjokkskadet person virrer rundt på plassen. De skadde personene ble spilt av frivillige fra Røde Kors, som med naturtro sminke holdt seg i karakter hele øvelsen gjennom.

Første person som kom til «ulykken» var en arbeider fra Kjell Foss, etterfulgt av to arbeidere fra Stangeland, disse tre blir involvert i resten av øvelsen. Øvingsleder informerer om at det er en øvelse og involverte personer i øvelsen varsler deretter videre i henhold til varslingsplan.

Politiet ankommer med en bil og kort tid etter ankommer også en brannbil. Politiet og brannmannskapene hjelper til med førstehjelp på de skadde og håndtering av ulykkesstedet, før totalt tre ambulanser kommer til stedet og overtar behandlingen. Øvelsen avsluttes idet alle skadde har kommet inn i ambulansene.

HMS-leder på prosjektet, Bjørn Tore Spilde, var øvingsleder og hadde planlagt øvelsen sammen med andre medarbeidere på prosjektet. Med seg hadde han fire observatører fra Implenia, tre personer på film og foto, samt en som opptrådde som presse for å teste mediehåndteringen på prosjektet og sentralt i Implenia. Statens vegvesen hadde både observatører og mediefolk tilstede, og lokalavisen Laagendalsposten var på stedet.

- Etter at øvelsen blir avsluttet deltar alle involverte på en felles gjennomgang, og tilbakemeldingene på øvelsen er gjennomgående gode, heter det i en melding fra Implenia.

Spilde forteller at de er svært fornøyd med at både politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten hadde anledning til å delta, samtidig kommer han med en sterk oppfordring til lokalbefolkningen:

– Det er svært viktig at sperregrensene rundt prosjektet respekteres og at uvedkommende ikke tar seg inn på anlegget, hverken i bil eller til fots. På en anleggsplass som dette er det store maskiner i drift og høyt tempo. Selv om vi følger alle våre forhåndsregler for sikkerhet kan det ha katastrofale følger hvis sivile tar seg inn på området, og dette er noe vi vil unngå til en hver pris. Vi håper denne øvelsen har vært med på å sette fokus på hvor alvorlig det kan ende hvis sivile tar seg inn på en anleggsplass og vi håper at vi ikke vil ha dette problemet videre, sier en alvorstynget Spilde.