Første rad fra venstre: Camilla Krogh (Skanska), Ståle Rød (Skanska), Stein Kinserdal (SiV), Tor Arne Midtskogen (Skanska), Martin Quaid (Skanska). Andre rad fra venstre: Jostein Todal (SiV), Hans Thomas Gaarder (Skanska), Tom Einertsen (SiV), Hans Ole Haugen (CURA), Gunnar Garred (Skanska). Tredje rad fra venstre: Sverre Skarpaas (CURA), Roar Austedal (Haaland Klima), Arne Jorde (CURA), Ola Dalen (CURA), Leif Øie (CURA), Egil Sormbroen (CURA). Fjerde rad fra venstre: Espen Bjørshol (CURA), Øyvind Hagen (Bravida), Bjørn Varegg (SiV), Torkil Skancke Hansen (Assemblin), Tore Bakke (Bravida). Foto: Skanska

Skanska og CURA signerte milliardkontrakt for Vestfold-sykehus

Fredag 10. mars inngikk Skanska og CURA-gruppen samarbeidskontrakt med Sykehuset i Vestfold HF for utbyggingen av sykehuset i Vestfold – Tønsbergprosjektet. Kontrakten har en samlet verdi på 1,709 milliarder kroner.

Det skriver Skanska i en pressemelding mandag.

Fakta

Tønsbergprosjektet består av nytt psykiatribygg med et bruttoareal på omtrent 12.000 kvadratmeter og et somatikkbygg på 33.000 kvadratmeter i tilknytning til dagens infrastruktur. I tillegg kommer tilpasning av offentlig infrastruktur, energianlegg og rivning av eksisterende sykehusbygninger. Psykiatribygget fullføres i mars 2019, mens somatikkbygget er ferdig i 2021.

CURA-gruppen består av Multiconsult, Hjellnes Consult, Erichsen & Horgen, LINK Arkitektur og Bølgeblikk Arkitekter.

Skanska Norge er i arbeidsfellesskap med Skanska Construction UK Ltd UK om å løse oppgaven.

– Prosjektet har tøffe målsetninger. Vi skal ikke bare bygge raskere enn sammenliknbare utbygginger, men også 10 prosent billigere og uten byggefeil, sier prosjektdirektør for Tønsbergprosjektet, Tom Einertsen i meldingen.

Sterkere incentiver

Kontrakten er basert på en IPD-modell (Integrated Project Delivery), hvor partene samarbeider tett i hele gjennomføringsfasen. Modellen er også slik at entreprenør med tekniske underleverandører og prosjekterende legger sin samlede fortjeneste i en felles pott. Det skal, ifølge pressemeldingen, bidra til sterkere felles incentiver for å gjennomføre prosjektet på den totalt sett beste måten.

– Vi har stor tro på gjennomføringsmodellen, som setter høye krav til samarbeid og bruk av moderne verktøy. Modellen er svært godt egnet til å løse samfunnets mest komplekse byggeoppgaver, og setter nye utviklingskrav til byggenæringen, uttaler konserndirektør for Skanskas byggvirksomhet, Camilla Krogh.

Utbredt i USA

IPD-modellen er hyppig brukt i utbygging av sykehus i USA, men Tønsbergprosjektet er det første i Norge som tar i bruk denne typen kontraktsmodell, skriver Skanska. Partene har tilpasset den amerikanske modellen til norske forhold.

– Kontraktsmodellen krever at hver part legger igjen egeninteressen ved døren, at vi spiller på lag og setter prosjektets målsetninger i fokus. På den måten utnytter vi kompetansen og innovasjonskraften som ligger hos entreprenøren, ingeniørene og arkitektene til beste for Sykehuset i Vestfold og sykehusets brukere, sier Espen Bjørshol, styreleder i CURA-gruppen.