Entreprenørbransjen trenger flere kvinnelige toppledere

Selv om det stadig blir flere kvinner i byggenæringen, glimrer de i for stor grad med sitt fravær i mange av toppstillingene.

Dette gjelder ikke minst innen entreprenørvirksomhetene. Vi i Byggeindustrien hadde for noen år siden en gjennomgang blant vår opplisting over de 100 største i bygg og anlegg - som omfatter de utførende virksomhetene. Denne gjennomgangen viste at kun to av disse 100 virksomhetene hadde en kvinnelig toppleder. Dette gjaldt da WK Entreprenørs Britt Røed Lohne og Spenncons Ingrid Dahls Hovland. Lohne er fortsatt leder for WK Entreprenør, mens Dahl Hovland har gått til topplederstillingen i utbyggingselskapet Nye Veier AS. Dermed har vi en periode hatt en andel kvinnelige toppledere blant de 100 største utførende virksomhetene på én prosent. Det er ikke akkurat et tall å slå i bordet med. Nå har man heldigvis doblet dette tallet. Heidi Wolden er presentert som ny konsernsjef i Kruse Smith, og hun tar til i stillingen 1. juni. Men en andel på to prosent er selvsagt fortsatt et altfor lavt tall.

Nå er det ikke slik at de ulike virksomhetene på forhånd kan bestemme seg for å ansette en kvinne når de skal hente inn en leder for virksomheten, sannsynligvis i like liten grad som de burde gå inn for å hente en mannlig leder. Forhåpentligvis jobber de for å finne den beste kandidaten basert på erfaringer og kompetanse, uansett om det er en mann eller kvinne. Likevel er det helt klart mer kompetanse ute i markedet blant den ene halvdelen av befolkningen enn hva som kommer til syne blant entreprenørlederne i dag.

I dette bildet er det viktig å huske på at entreprenørbransjen ofte har tradisjon for å rekruttere ledere fra egne rekker, eller fra konkurrenter. Ved å være en tradisjonell bransje der kvinner opp gjennom årene har vært i mindretall, har nok rekrutteringsgrunnlaget vært temmelig skeivt fordelt på kjønn gjennom lang tid. Selv om vi hvert år vil se en bedring her, er det fortsatt mye å gå på.

Det er selvsagt uheldig at de som rekrutterer toppledere i stor grad kan se ut til å gå glipp av mye kompetanse ved at man kun ser ut til å velge blant halvparten av ledertalentene. Mange av entreprenørselskapene hadde helt sikkert hatt godt av å få inn noen nye lederegenskaper om man våget å velge noe mer utradisjonelt.

Vi tror at vi i tiden fremover vil se relativt store endringer i dette bildet. Det er selvsagt ikke slik at man må velge kvinner for å bedre en overordnet statistikk, men en mer kjønnsdelt utvikling vil naturlig gå seg til når de ulike selskapene rett og slett skal få inn den beste kompetansen til bringe selskapene videre fremover. Dette vil ikke skje over natta eller innen et par år, men innen fem år vil vi trolig ha en prosentandel kvinnelige ledere blant vår liste over de 100 største aktørene som er høyere enn i dag. Det er mange dyktige ledertalenter ute i markedet, og ved å velge fra øverste hylle, er dette en endring som vil gå seg til helt naturlig.