<p>Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gjentok viktigheten av fagarbeidere da han gjestet Veidekke.</p>Konsernsjef Arne Giske holdt innlegg til sine egne.Helge Dieset ledet utspørringen av Jonas Gahr Støre, Jon Sandnes, Erna Hagensen og Steinar Krogstad.

Støre: Fagbevegelsen viktig virkemiddel for en seriøs næring

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre var klar på at det organiserte arbeidslivet er blant de viktigste virkemidlene i kampen for økt rekruttering og en seriøs byggenæring da han gjestet Veidekke tirsdag.

Støre var en av flere som holdt innlegg da Veidekke samlet rundt 100 tillitsvalgte og ledere på sitt hovedkontor hvor fagarbeiderens fremtid var tema. Han pekte på tre spørsmål som vil avgjøre dette.

- Hvordan vi snakker og tenker om kunnskap.

- Hvordan tar tak i rekrutteringen til yrkesfag

- Hvordan vi rydder opp i deler av markedet.

Når det gjaldt det siste spørsmålet om seriøsitet, så var han tydelig på at dette henger i sammen med de to første. Støre mente det var en klar sammenheng mellom organiseringsgraden og seriøsiteten i arbeidslivet.

- Det er et varsko at organiseringsgraden i norske bedrifter er på vei ned, og at flere land har flere enn oss. Dersom utviklingen fortsetter vil det på 2020-tallet være flere organiserte i Tyskland enn i Norge. Derfor er vi opptatt av at kontigentfradraget ikke fortsatt skal forringes. Dette handler ikke om å betale våre enge, men er en investering i et seriøst arbeidsliv, sa Støre.

For den tidligere utenriksministeren er tydelig på at dette er et nasjonalt problem.

- Vi må rydde opp i det norske markedet, for det er et norsk ansvar. Det er ikke slik at vi løser dette ved å melde oss ut av EØS. Det er en feilslutning. I all hovedsak er dette en norsk oppgave i Norge med norske tilsyn av norske øre og øyne. Det må skje i det partnerskapet jeg ser blant de seriøse aktørene som har en felles interesse for at dette er i orden, og vi står opp mot en formidabel oppgave, la han til.

Støre er overbevist om at samarbeidet mellom de seriøse aktørene er det som må til for å knekke det useriøse markedet. Han mener en seriøs næring er nøkkelen til å få flere unge til å velge yrkesfag.

- Hvem påvirker poden til å ta skolevalget? Ofte er det ikke foreldre, men onkler og fettere. Hvis historiene derfra er nedslående og omhandler såkalte mafialignende tilstander, er det ikke sikkert du sier det er der jeg skal, sa Arbeiderparti-lederen.