Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet felt i KOFA for avvisning av norsk-italiensk arbeidsfellesskap

Kolbjørn Nilsskog AS fikk medhold i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) om at Statens vegvesen Region nord brøt regelverket da de avviste arbeidsfellesskapet mellom Nilsskog og italienske Toto SpA i konkurransen om Tjernfjelltunnelen på rv. 77 i Nordland.

Det norsk-italienske arbeidsfellesskapet lå best an etter anbudsåpning, men Vegvesenet valgte å avvise dem fordi de mente at de ikke oppfylte kvalifikasjonskravet "erfaring fra arbeid av samme art og vanskelighetsgrad". Dermed gikk jobben på 320,8 millioner kroner til Hæhre Entreprenør, som hadde det nest laveste tilbudet.

I sin KOFA-klage skriver Nilsskog at «innklagedes tolkning av kvalifikasjonskravet er for snever og kvalifikasjonsvurderingen er derfor i strid med regelverket». De viser blant annet til at italienerne har vært involvert i flere tunnelprosjekt hvor tunnelene er drevet med TBM de siste årene. De viser også til prosjekter med driving av tunneler ved sprenging, men disse ligger lenger bak i tid.

Statens vegvesen mente at TBM-erfaringen ikke var relevant, og at erfaringen med sprengning lå for langt tilbake i tid.

«Disse referansene kan i liten grad vektlegges i vurderingen av om kvalifikasjonskravene er oppfylt. De er betydelig eldre enn 5 år som er oppgitt som aldersgrense for referansene. Det yngste av dem (fra 2007) inneholder kun 0.6 km tunnel», skrev Vegvesenet.

KOFA gir derimot Nilsskog/Toto medhold i at de ikke skulle vært avvist.

«Prosjektet gjaldt "bygging av tunnel inklusive portaler, samt noe vegbygging på begge sider av denne.", jf. konkurransegrunnlaget kapittel A3 punkt 1. Det er i lys av dette vanskelig å lese uttrykket" erfaring fra arbeid av samme art" på annen måte enn at det oppstiller et krav til tidligere erfaring med bygging av tunnel av sammenlignbar størrelse. Et krav om erfaring fra en spesifikk drivemetode er dermed ikke noe det kan forventes at en rimelig opplyst og normalt påpasselig tilbyder leser ut av kvalifikasjonskravet», skriver KOFA i sin dom.

De har kommet frem til at Statens vegvesen Region nord har brutt forskriften § 20-12 (1) bokstav a ved å avvise klager.