Det skal bygges for flere hundre millioner i Høyanger kommune. Foto: Sogn og Fjordane Energi

Skal investere flere hundre millioner i vannkraftprosjekt

Det er gitt klarsignal til en stor vannkraftutbygging i Høyanger kommune.

Konsernsjef Johannes Rauboti i Sogn og Fjordane Energi. Foto: Sogn og Fjordane Energi

Etter flere år med konsesjonsbehandling og prosjektering, er konsernsjef Johannes Rauboti i Sogn og Fjordane Energi fornøyd med at Østerbø kraftverk skal realiseres.

Første spadetak i kraftutbygginga skjer i mai i år, og prosjktet skal være ferdig i løpet av 2020.

– Det er en investering på flere hundre millioner kroner, så vi har brukt den siste tiden godt på å optimalisere prosjektutforming og kostnader. Vi føler Østerbø kraftverk er et robust prosjekt med et potensial for god verdiskaping for våre eiere, sier Johannes Rauboti i en pressemelding.

8000 husstander

Kraftverket vil levere ein årlig middelproduksjon på 165 GWh, noe som svarer til forbruket til over 8.000 husstander.

SFE blir største eier av kraftverket, med 58 prosent eierdel. I tillegg står selskapet som konsesjonær og ansvarlig for utbyggingen.

Med seg på laget har de BKK, som skal eie 42 prosent av kraftverket.

– Med dagens skattenivå er det få større kraftverk som blir bygd ut, og det sier noko om potensialet som ligger i Østerbø kraftverk. Dette er også et eksempel på godt samarbeid mellom energiselskap på Vestlandet. Vi står sterkare sammen enn hver for oss, sier konsernsjef Jannicke Hilland i BKK.

I forbindelse med kraftutbyggingen skal det bygges en 21 kilometer 132kV kraftledning fra Østerbø til Stordalen i Masfjorden kommune.

Naturlege føresetnader

Østerbø kraftverk skal bygges 600 meter inne i fjellet ved Østerbø.

Lenger oppe i fjellet skal kraftverket hente vann fra magasinet i Nykjevatnet.

Grunneierne er fornøyd med beslutningen som nå er tatt.

– Etter min mening er dette en gledens dag for både oss på Østerbø og hele kommunen. Utbyggingen gir kommunen millioner til næringsfondet og i form av årlige skatter og avgifter. På Østerbø blir det gjort investeringar i infrastruktur, fiber og næringsbygg som kommer lokalsamfunnet til gode under og etter utbyggingen. For ikke å snakke om hva fire år med anleggsdrift til flere hundre millioner kan gi av ringvirkninger for lokale selskap, sier Geir Helge Østerbø, som er grunneier og kommunestyremedlem i Høyanger.