BLODSUGERE: De siste årene har veggedyrene gjort et kraftig comeback. (Foto: Anticimex)

Kraftig comeback for veggedyr

Landets største skadedyrfirma hadde 60 prosent flere oppdrag med å fjerne veggedyr i fjor enn året før. Krypene suger blod av oss mens vi sover.

For noen tiår siden var de for nordmenn kjent som veggelus, og var en særlig stor plage for folk i trangbodde byer. Så forsvant de nesten helt takket være effektive kjemiske insektmidler som kom på markedet.

De siste årene har veggedyrene imidlertid gjort et kraftig comeback.

– Utviklingen har eskalert og vil nok fortsette med det fremover. Vi setter det blant annet i sammenheng med billigere flybilletter og økt reisevirksomhet. Veggedyrene blir med hjem i bagasjen, sier skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

I 2016 hadde firmaet 60 prosent flere veggedyrbekjempelsene enn året før. Trenden har fortsatt inn i 2017.

– Vi har måttet omstrukturere innsatsen vår og spesialutdanne flere folk for å kunne møte behovet. Veggedyr er på sterk fremmarsj i hele verden. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at det er et enda større problem enn her, sier Gjølme.

Plagsomme

Folkehelseinstituttet registrerer antall skadedyrbekjempelser hvert år. Fra 2007 til 2016 økte antallet med over 600 prosent. I løpet av 2016 passerte antallet årlige registrerte bekjempelser 3000.

– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet.

De gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid, som regel i nærheten av der du sover. Om natta kommer de fram og suger blod. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden.

Bjørn Arne Rukke forsker på veggedyr og på hva som er effektiv bekjempelse.

– Veggedyr tåler sprøytemidler stadig bedre, og det er ikke bra å kun bruke dette. Å kombinere flere metoder øker sjansen for å lykkes. Varme- og kuldebehandling har vist seg svært effektivt, dersom det gjøres på rett måte. Men det er vanskelig å vite om man har fått tatt knekken på veggedyrene, det er lett å få tilbakefall. Uten blod går de inn i en dvaletilstand og kan overleve i mange måneder, sier Rukke.

Veggedyrene blir svært flate når de ikke har sugd blod, som gjør at de kan gjemme seg i små sprekker. Får de tilgang på blod, kan de tredoble vekten sin på bare fem minutter.

Fryses og varmes

Anticimex bruker store frysecontainere for å ta knekken på dem. Tepper, møbler, klær og annet interiør fra den angrepne boligen plasseres i en container og fryses ned.

– Vi blir stadig flinkere til å bekjempe veggedyrene effektivt, sier Erik Thomas Gjølme.

Forskere og skadedyrbransje ser på stadig nye muligheter å utnytte andre av veggedyrenes svakheter. For eksempel vil tilførsel av CO2 forhindre veggedyrene i å gå i dvale. På den måten vil det bli lettere å ta ondet med roten under en bekjempelse.

En annen mulig metode er å utnytte at veggedyr lever i tett samkvem med flere typer bakterier.

– Det forskes nå på hvordan man kan ødelegge partnerskapet. Kommer man bakteriene til livs, vil veggedyret dø. De klarer seg ikke uten symbiosen. Det er noe skadedyrbransjen kanskje utnytte i fremtiden, sier Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet.

Sjekker senga

Forsker man lenge nok på skadedyr, blir man preget av det.

– Når jeg tar inn på hotell, sjekker jeg alltid først om senga har spor etter veggedyr. Jeg slår på mobilens lommelykt-app og sjekker madrass og sengeramme nøye. Bagasjen holdes mest mulig inne i kofferten som oppbevares et stykke unna senga, gjerne på bagasjestativ der slikt finnes, sier Rukke.

Anticimex’ ekspert er ikke like engstelig, men ber folk om å ta problemet på alvor.

– Blir du bitt under hotellopphold i utlandet, bør du ikke ta med bagasjen inn i huset når du kommer hjem. Finn en måte å fryse den ned på, enten på egen hånd eller via sånne som oss, sier Erik Thomas Gjølme i Anticimex.