Hans Even Dalland på hjemmekontoret etter at Rapid Division-appen ble lansert i fjor. Nå den selvlærte apputvikleren lansert en Android-versjon av deleappen også. Foto: Privat

Husker du snekkeren som snekret snekker-app? Nå har han gjort det igjen

Da tømreren Hans Even Dalland fikk et pristilbud på 280.000 kroner for å Android-konvertert sin egenutviklede dele-app, tok han saken – for andre gang – i egne hender. Det imponerer IT-ekspert.

– 280.000 var altfor mye penger for meg, så da fortsatte jeg like godt å programmere selv. Jeg har nettopp hatt pappaperm, så da babyen duppet av, programmerte jeg, sier Hans Even Dalland til Byggeindustrien.

Det har han gjort en gang tidligere også.

I fjor sommer fortalte Byggeindustrien og flere andre medier om tømreren og trebarnsfaren fra By i Stjørdal som ønsket å bruke mindre tid av arbeidsdagen sin på å regne på alt som skulle gå opp i like felt.

Selvlært

Dalland, som ifølge seg selv hadde datakunnskaper som begrenset seg til å slå av og på PC’en, gikk i gang med selvstudier på Google og YouTube for å finne ut hvordan man programmerer sin egen mobil-app.

I løpet av fire-fem hektiske måneder før sommerferien brukte Dalland alle kveldene sine på å utvikle dele-appen «Rapid Division».

Men bare til Apples iOS-plattform.

Etter det har appen blitt lastet ned rundt 10.000 ganger, og klagene har ifølge Dalland begrenset seg til at den ikke har vært tilgjenglig for Android-enheter. 

Det ønsket han å gjøre noe med, og gikk til en app-utvikler for å få hjelp til konverteringen av applikasjonen over på Android.

Det var dyrere sagt enn gjort.

– Da pristilbudet ble som det ble, hadde jeg ikke noe annet valg enn å gå i gang selv. Da ble det en ny runde med Google og selvlæringsvideoer på YouTube, for å lære seg kodespråket til Android.

– Hvordan gikk det tidsmessig denne gangen?

– Jeg brukte mye kortere tid på selve utviklingen av appen, men like lang tid på å finne ut måter å lage den på. Men det gikk. Det er jo et ganske likt kodespråk, det skrives bare på en litt annen måte, sier Dalland.

IKT-Norge: Fantastisk historie

Direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse. Foto: IKT Norge

I IKT-Norge er de imponert over hva tømreren fra Trøndelag har fått til.

– Dette er en fantastisk historie. Det er ikke bare, bare å gå i gang på denne måten, sier direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse til Byggeindustrien.

Han mener historien til Dalland er uvanlig, men ikke unik.

– Det er mange i IT-bransjen, spesielt i «gamle dager», som har kommet inn og bygd seg opp med selvlært kompetanse. Mange av dagens selskaper har sitt utspring slik. Men det er ikke så veldig vanlig at det skjer i praksis i dag, så det er spennende, sier Waterhouse.

– Så spørs det hvor lenge han fortsetter som tømrer, eller om han skifter bransje. Uten at jeg kjenner appen han har laget, så virker det i alle fall som han har mulighet til å kunne gjøre det om han vil. Han sitter også på kunnskap som tømrer som kanskje kan være inngang til å utvikle flere apper for kollegaer, sier Waterhouse.

– Pristilbudet på 280.000 kroner som Dalland fikk, er det mye eller lite for et slikt app-prosjekt?

– På spørsmål om hva det koster å utvikle en app, så pleier jeg så svare: Hva koster det å male et hus? Det kommer helt an på omfanget, om det er mye nybrottsarbeid som må til eller om man kan velge løsninger som er brukt mange ganger før. Er arbeidet gjort på en uke, er det mye med 280.000, mens om det er snakk om en måned, er det lite, mener Waterhouse.