Skogenkvartalet

Midt i Bø sentrum i Telemark har et nytt boligkompleks sett dagens lys. 18 leiligheter i to bygningskropper troner over næringsarealene i første etasje og et parkeringsanlegg i kjelleren.

Fakta

Sted: Bø i Telemark

Prosjekttype: Boligblokker og næringsarealer

Bruttoareal: 4.100 kvadratmeter

Byggherre: Bøgata 55 AS (Rose Eiendom AS og Rema Etablering Vestre Østland AS)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør AS, Distrikt Telemark / Vestfold

Kontraktssum eks. mva.: 61 millioner kroner

Arkitekt og LARK i forprosjekt: Børve Borchsenius Arkitekter, gjennomføringsfase: PV Arkitekter

Rådgivere: RIB: ÅF Advansia l RIA: Akustikk Konsult l RIE og utførende: Elektropluss l RIV, RIBR: Sweco l

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: NOCO Entreprenør l Fundamentering: Kynningsrud Fundamentering l Brannsikring: Firesafe l Betongsaging: Grenland Betongsaging l Gulvstøp: Hæhre l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Betongelementer: Loe Betongelementer l Betongmontasje: Loe Betongmontasje l Rør: Morgedal Rør l Prefab betong: Systemblokk l Blikkenslager: Tele Blikk l Solskjerming: Umbra Produkter l Stillas: Vetlesen Stillas l Mur-, puss- og flisarbeider: Mur og Betongteknikk / Murmester Einar Espedalen / Notodden Mur og Entreprenørforretning l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Dører: Swedoor l Byggevarer og fasadeelementer: Optimera l Ventilasjon: Ventek

Boligdelen i Skogenkvartalet utgjør 1.800 kvadratmeter

fordelt i andre og tredje etasje, mens de to næringslokalene i første etasje har et areal på 2.200 kvadratmeter. Under det ene bygningsvolumet lengst i øst ligger parkeringsanlegget, som på dette nivået har forbindelse til det andre volumet via en kulvert. Hovedinngangen med trapp- og heishus til begge volum-ene er fra det minste bygget i vest. Volumene har også forbindelse med hverandre via en gangbru i andre etasje.

Bak byggherrenavnet Bøgata 55 AS, finner vi Rose Eiendom AS og Rema Etablering Vestre Østland AS. Så har da også REMA 1000 etablert en butikk på 1.260 kvadratmeter i Skogenkvartalet. Arkitekter i forprosjektet var Børve Borchsenius Arkitekter, med PV Arkitekter som arkitekter i gjennomføringsfasen.

Ble tatt godt imot

– Dette byggeprosjektet er litt banebrytende i Bø, med en kvalitet over det som er sett her tidligere. Selv om det gir et prisnivå på kanten av hva markedet tåler, viste det seg allikevel at det ble tatt godt imot. Beboerne er godt fornøyde, de er blitt fulgt opp av en dyktig entreprenør, som har levert til riktig tid og avtalt pris, sier daglig leder Gunnar Svarstad i Rema Etablering Vestre Østland.

Med fysisk oppstart i midten av oktober 2015, har Veidekke Entreprenør AS, Distrikt Telemark/Vestfold gjennomført totalentreprisen på 61 millioner kroner ekskludert avgifter.

– Utfordringen lå i å finne riktig fundamenteringsmetode både når det gjelder riktig kvalitet og økonomi. Det ble gjort i nært samarbeid med Kynningsrud Fundamentering. Vi visste at grunnen besto av siltleire og morenemasser, men ikke i det omfanget det viste seg å være, forteller anleggsleder i Veidekke Entreprenør, Kenneth Johansen.

Grunn ga forlengelse

Det er satt ned til sammen 124 peler ned til cirka 40 meter. Grunnforholdene kostet prosjektet seks uker. – Vi hadde en del peleknekk som gjorde at vi fikk forlenget overleveringsdatoen til REMA 1000. Det var for at vi skulle kunne sette inn alle ressurser på boligdelen. Det var presisert fra byggherre at den ekstra tidsbruken på grunnarbeidene ikke skulle gå utover boligferdigstillelsen og kjøperne, sier Johansen.

Bæresystemet har prefabrikkerte betongelementer, med lett-tak system og ytterveggselementer levert av Optimera. – Ved å bruke prefabrikkerte fasadeelementer ble vi kvitt mye av risikoen ved å bygge i et land med mye vær og vind. Det ble ikke så fuktutsatt, siden det raskt ble tett bygg, påpeker Johansen. Veidekke har gjort tømrer- og betongarbeidene i egen regi og sammen med innleide underentreprenører.

Skogenkvartalet er tilknyttet fjernvarmeanlegg som gir varmt tappevann og radiatorvarme.

Tilkomstveier

– Vi hadde tre innkjøringsveier til byggeplassen. Men det kom godt med. Det sto tre mobilkraner her samtidig. Det kom lastebiler med både betong- og ytterveggselementer, så det ble fort trangt om plassen. Vi var avhengig av gode fremdriftsplaner. Stort sett alle ue-er og leverandører er gamle kjente fra tidligere prosjekter. Det er viktig at vi kan stole på dem, og at de kjenner til de krav som Veidekke stiller. Ikke minst når det gjelder HMS-rutiner, sier Johansen.

Alle leilighetene har minimum 21 kvadratmeter terrasse, de fleste vender mot grøntområdene i den offentlige parken Evjudalen i sørvest. I tillegg kommer 700 kvadratmeter fellesarealer på taket av næringslokalene. Mot nord, der inngangen til næringsarealene ligger, skjer det også noe. Bø Vertshus og Skredebygget pusses opp og får tilbygg.

– Jo, de to gårdene har kastet seg på og rehabiliterer også sine eiendommer. Det gjør at det virkelig blir et nytt kvartal her når de står ferdige til sommeren, sier Svarstad.

Svarstad forteller at Rose Eiendom har stått bak en del dagligvareetableringer i fire fylker gjennom mange år. Kombinasjon av næring og boliger, kan gi forskjellige resultater.

– Vår målsetting var å planlegge et sentrumsprosjekt der denne kombinasjonen skal fungere optimalt. Sånn sett har leilighetene og næringsdelen kommet til sin rett. At de 18 leilighetene ligger øverst gir store romslige uterom. Kvalitetsmessig kan dette fungere flere steder utenfor pressområdene, så lenge det ikke er i storbyene, der det må bygges mer i høyden, avslutter Svarstad.


Flere prosjekter