Ill. NGI

Går sammen om å styrke bruken av havets ressurser

Nyopprettede SINTEF Ocean og NGI inngikk fredag 17. februar en samarbeidsavtale. Avtalen skal blant annet styrke og utvide det gjensidige samarbeid og forskning innen offshore vindkraft.

Nen nye samarbeidsavtalen mellom SINTEF Ocean og NGI ble underskrevet fredag ettermiddag. Nettopp havet er et viktig satsningsområde for de to sterke forskningsmiljøene, som med den nye samarbeidsavtalen vil undersøke, forske og styrke mulighetene for bruken av havet som ressurs.

- Både SINTEF og vi har mange års erfaringer fra offshoreteknologi, først og fremmest knyttet til olje- og gassutvikling. Begge har vi dog identifisert og strategisk satset på offshore vindkraft som et område hvor vi både ønsker og kan bidra. Sammen er vi sterke og ledende innen dette felt, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI.

Høsten 2015 la Regjeringen frem langtidsplanen for marin forskning. Målet for denne planen er blant annet mer innovasjon og større verdiskapning gjennom økt samarbeid mellom forskningsmiljøene i Norge.

- Det styrkede samarbeidet og fellessatsingen rundt offshore vind mellom SINTEF Ocean og NGI understøtter nettopp denne planen, heter det i en pressemelding.

. Vi har allerede vist at vi gjennomfører fremragende prosjekter med NGI, og ser fram til å bygge et nasjonalt landslag for å ta norsk offshore vind ut i et krevende internasjonalt marked, sier Vegar Johansen, administrerende direktør i SINTEF Ocean.

Den nye samarbeidsavtalen vil blant annet legge til rette for mer koordinert innsats som ett samlet miljø innen offshore teknologi, viten, forskning og rådgivning.  Ambisjonene for det nye samarbeidet er dessuten å skape og utvikle flere felles FoU prosjekter, med minst ett felles prosjekt i året. Nylig ble det første felles prosjektet mellom SINTEF Ocean og NGI tildelt støtte fra Norges Forskningsråd. Prosjektet WAS-XL skal, som det heter i prosjektformuleringen, undersøke "Wave And Soil support for eXtra Large monopiles".

Samarbeidet mellom SINTEF Ocean og NGI trer i kraft umiddelbart.