Jesper Holter Christiansen (til venstre) og Tom Andresen brukte denne septikslangen til å redde en mann som hadde gått gjennom isen på Maridalsvannet. Foto: Anja Sønstevold

Mannen hadde gått gjennom isen - da kom disse to til unnsetning med septikslangen

To Franzefoss-sjåfører brukte septikslangen på bilen for å prøve å redde en mann som hadde falt gjennom isen på Maridalsvannet i Oslo.

Franzefoss-sjåførene Tom Andresen og Jesper Holter Christiansen var på vei til et oppdrag da de oppdaget at en mann hadde gått gjennom isen 10. februar i år.

De skulle tømme en septiktank hos en kunde innerst i Maridalen da Andresen oppdaget mannen.

– Vi kjørte ganske sakte langs Maridalsvannet fordi veien var litt glatt og kronglete. Jeg satt egentlig bare og fulgte med på naturen, men da vi kom til et elveutløp i nordenden av vannet, synes jeg det var noe rart. Jeg måtte se to ganger, sier Tom Andresen.

Det han så var et hode og to hender som stakk opp av isen. Andresen bråstoppet og ringte 113 før de begynte å lete etter et tau i bilen, skriver Franzefoss i en pressemelding om de to ansatte.

Flere hindringer

De fant dog ikke noe tau som var langt nok til å brukes i en redningsaksjon. Da måtte de to sjåførene tenke alternativt, og kom på at de kunne bruke septikslangen bak på bilen. Andresen satte Christiansen på oppgaven mens han selv holdt telefonlinjen med nødetatene.

– Jeg rakk ikke å tenke. Det var Tom som var hjernen, og jeg muskelkraften. Det var bare å adlyde og utføre. Det var ikke et alternativ at det ikke skulle gå bra, sier Christiansen.

Mellom veien og vannet var det et to meter høyt gjerde. Christiansen måtte klatre over flere ganger for å få slangen over.

– Det hadde vært for risikabelt om jeg gikk med slangen ut på isen, så jeg begynte å skyve slangen utover mot mannen som hadde gått gjennom isen. Mannen fikk den ene armen over slangen, men da vi skulle til å dra han opp, var han for kald og medtatt til å holde igjen, forteller Christiansen.

Dykkere til unnsetning

Heldigvis hadde ambulanse og brannvesen på det tidspunktet ankommet stedet. De klipte opp gjerdet, og ved hjelp av dykkere og en båre fikk de dratt mannen opp av vannet og inn på land.

De to Franzefoss-sjåførene forteller i pressemeldingen at det var spesielt å møte mannen igjen i ettertid.

– Det var sterkt å møte vedkommende igjen. Jeg kjente igjen ansiktet hans og jeg ble veldig glad for å se ham i live. Han fortalte at han hadde fått hjertestopp i ambulansen, og da skjønte vi enda mer av hva som hadde stått på spill, sier Andresen.

Konsernleder i Franzefoss, Truls Markussen, roser Andresen og Christiansen.

– Jeg blir litt stolt når jeg hører at to Franzefoss-ansatte har gjort en slik heltemodig innsats. Jeg vil gratulere Andresen og Holter Christiansen og si godt jobba, sier Markussen i pressemeldingen.