Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

1.200 arbeidsplasser aktuelle for utflytting fra Oslo

Inntil 1.200 arbeidsplasser og omtrent 600 studieplasser kan bli flyttet ut av Oslo som følge av enigheten mellom regjeringspartiene og Venstre. 

– Utflytting av arbeidsplasser gir spennende karrieremuligheter og kan føre til at flere flytter hjem igjen etter studiene, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) da de tre partiene, som sammen har flertall på Stortinget, presenterte sine planer på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

I alt 1.200 arbeidsplasser og rundt 600 studieplasser er aktuelle for utflytting, ifølge de tre partiene.

– Men det blir neppe aktuelt å flytte ut alle disse, sa Sanner, som hevder erfaringene fra tidligere utflyttingsprosesser har vært gode.

630 fra før

De nye årsverkene og studieplassene kommer i tillegg til de 630 partiene allerede har vedtatt å flytte ut, eller lokalisere utenfor Oslo.

Språkrådet, Fredskorpset, Likestillings- og diskrimineringsnemnda er blant de virksomhetene som skal vurderes lokalisert utenfor Oslo. Justis- og beredskapsdepartementet skal også sette i gang en utredning av å flytte Politihøgskolens virksomhet i Oslo.

– Denne planen vil skape nye muligheter for folk og lokalsamfunn og bidra til vekst og utvikling både i byer og distrikter, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Dialog

Sanner sier han er opptatt av god dialog med de ansatte og de ansattes organisasjoner, men framholder at det er et sterkt arbeidsmarked i Oslo.

– Det er 50.000 stillinger i staten i Oslo. Mange opplever omstilling i dag. Det kan ikke være slik at statens ansatte i Oslo skal være skjermet mot enhver endring, sa Sanner.

Han kunne torsdag ikke gi et anslag over hvor mange som kan tenkes å bli med på flyttelasset og hvor mange nye som eventuelt må ansettes lokalt.

Ny virksomhet

Planen for statlige arbeidsplasser er et samarbeid mellom regjeringspartiene og Venstre i Stortinget etter en avtale i fjor vår. Det er også konkrete planer omå utrede ytterligere etablering av statlig virksomhet i hele landet. Dette omfatter blant annet oppgaver innenfor kunnskapsforvaltning, landbruksforvaltning, investeringer i grønn teknologi og administrative tjenester.

– Utflytting av statlige arbeidsplasser vil være en vitamininnsprøytning for Distrikts-Norge, sier Venstres kommunalpolitiske talsperson André Skjelstad.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad som leder Stortingets kommunalkomité sier han er trygg på at kompetansemiljøene i distriktene er gode nok.

– Skal vi trygge velferden fremover, må vi bruke kloke hoder i hele landet, sier Njåstad.