Bengt Herning

Sterk avslutning på året for byggevarebransjen

Den milde høsten og inngangen til vinteren ga en god vekst for byggevarebransjen i tredje tertial 2016, men en vekst på 5,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

Den sterke veksten er i hovedsak et resultat av fundamentale forhold som økt byggeaktivitet og gode økonomiske rammevilkår.

Det er i fremste rekke i proffsegmentet vi finner de sterke veksttallene.

– Når man ser på denne trenden over tid, kan det være nærliggende å tro at dette skyldes en vridning mot bruk av profesjonelle håndverkere fremfor å gjøre jobben selv, sier direktør for Virke Bygg og Anlegg, Bengt Herning.

Dette understøttes ved analyser som sier at konsumentene bruker en stadig større andel av disponibel privatinntekt på tjenester fremfor varer.

– Norske forbrukere ser ut til å foretrekke tjenester kombinert med produktkjøp, eksempelvis terrasse ferdig montert fremfor å bygge den selv, forsetter Herning

Konsolidering

2016 har vært et begivenhetsrikt år i byggevarebransjen med eierskifter, nyetableringer og posisjonering i markedet.

– Det er klare tegn på at byggevarebransjen er inne i en konsolideringsfase. Dette er en trend som ser ut til å fortsette i 2017 skal vi tro informerte kilder i bransjen, sier Bengt Herning.

Varehandelen beveger seg mer og mer i retning av kjeder med en tydelig profil, eksempelvis spesialbutikker, lavpriskjeder og bredt vareutvalg. Kjedene innen bredt vareutvalg fremstår mer og mer som konkurrenter til den tradisjonelle byggevarehandelen.

– Flere av disse kjedene viser høy omsetningsvekst og øker sine salgsvolumer innenfor varegrupper som tradisjonelt har hatt sin tilhørighet i byggevarebransjen, avslutter han.