Konsernsjef Geir Drangsland i Byggma og adm. dir. Roy Kenneth Grundetjern i Huntonit poserer for lokalpressen.En viktig mann i Huntonits historie, tidl. adm. dir. Henning Nielsen og konsernsjef i Byggma Geir Drangsland.<p>Konsernsjef og hovedaksjonær i Byggma ASA, Geir Drangsland, ønsker velkommen til åpningen av ny trefibermassefabrikk.</p>Ansatte, samarbeidspartere, presse og andre representanter for lokalmiljøet var tilstede for å få se den nye fabrikken.Administrerende direktør Roy Kenneth Grundetjern i Huntonit sier at bedriften ville vært på vei nedenom dersom man ikke investerte i nytt utstyr nå.Den nye fabrikken er lokalisert tett inntil eksisterende lokaler. Gjennom brua øverst til høyre kommer treflis inn til defibrøren.En viktig mann i Huntonits historie, tidl. adm. dir. Henning Nielsen og konsernsjef i Byggma Geir Drangsland.Ansatte, samarbeidspartere, presse og andre representanter for lokalmiljøet var tilstede for å få se den nye fabrikken.Ferdig defibrert trefibermasse, klar til å brukes i plateproduksjon.Adm. dir. i Huntonit AS Roy Kenneth Grundetjern.Denne defibrøren erstatter fire maskinger i den gamle fabrikkhallen, og vil ifølge ledelsen gi mer homogen og renere trefibermasse.Omvisning i den nye fabrikken.Adm. dir. i Huntonit AS, Roy Kenneth Grundetjern, viser frem den nye fabrikken til tidligere adm. dir. i Byggma og nå avtroppende konsernsjef i Kruse Smith, Jan Hestås.Flis fraktes på bånd til den nye fabrikken.Omvisning på den nye fabrikken.

Bli med på innsiden av Huntonits nye 63-millionersfabrikk

Byggma-konsernet investerer i ny trefibermassefabrikk på Vennesla til over 63 millioner kroner.

Det er slettes ikke hver dag man hører om satsinger på over 60 millioner innen norsk industri om dagen – langt sjeldnere innen treindustri.

– Helt nødvendig for å møte den knallharde konkurransen, sier konsernsjef og hovedaksjonær Geir Drangsland til Byggeindustrien om satsingen.

Mange sliter med å tjene penger eller har allerede gått under.

Men Norges eneste produsent av rene harde trefiberplater, Huntonit AS i Vennesla, sier de nekter å rygge mot fremtiden.

– Uten denne satsingen hadde virksomheten vår gått mot en ende, er et av de første budskapene Huntonits administrerende direktør Roy Kenneth Grundetjern har til de fremmøtte på åpningen av den nye fabrikken 14. februar.

– Nå er det helt motsatt. Nå er det optimisme her igjen og vi ser fremover.

8,5 tonn i timen

Den nye fabrikken produserer 8,5 tonn tremasse i timen, og den største forventede gevinsten ligger i energiforbruket.

Små forbedringer her har stor betydning. I 2016 hadde Huntonit nemlig et energiforbruk på 100 GWh – det tilsvarer 5.000 husstander (hele Vennesla).

Etter omfattende testing har den nye fabrikken nå kjørt regulært siden november i fjor.

– Så langt har vi redusert strømforbruket vårt med 17 GWh, og vi er ikke ferdige med å optimalisere driften enda. Målet er 20 GWh ned, sier Huntonits prosjektleder Knut Nilsen.

Knallhard konkurranse

Frem til for ti-tolv år siden var Huntonit nesten alene om å levere malte trefiberplater. Siden da har konkurransen, spesielt fra Tyskland og Polen, tatt seg kraftig opp.

Fortsatt har Huntonit et salgsfortrinn gjennom å være den eneste plata som er godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund, da den kun består av trevirke og ikke er tilsatt lim slik som konkurrerende produkter.

– Denne investeringen gjør at vi kan kutte kostnadene våre kraftig, samtidig som vi tar et samfunnsmessig ansvar ved å sløse mindre med energi, sier konsernsjef Drangsland.

Hylles i Vennesla

Det er ingen tvil om at åpningen var en stor dag i hjembygda til Drangsland. Ordfører, tidligere ansatte, representant for Fylkesmannen, bransjekolleger, samarbeidspartnere og lokal presse er tilstede.
– Det er en stolt og stor dag for Vennesla. Gjennomgangsmelodien her på Huntonit har alltid vært «hva gjør vi nå for å komme oss videre», sier ordfører Torhild Brandsdal.

Størst i Vennesla

Huntonit med sine 170 ansatte er Venneslas desidert største private arbeidsgiver.

I tillegg har de glede av å kunne ta i bruk skogressursene på Sørlandet som en av skogeiernes største kunder.