1. mars er en meget viktig dato for norsk byggenæring

Onsdag 1. mars går nemlig fristen ut for den ordinære søkningen til den videregående opplæringen i Norge. Dette er ikke bare en viktig dato for ungdomsskoleelevene, det er også en meget viktig frist for byggenæringen.

Innsøkingen til bygg- og anleggsteknikk har de siste to årene hatt en positiv trend, etter en rekke år med solid nedgang i søkertallene. I 2016 var det 4.092 personer som søkte seg til VG1 bygg - og anleggsteknikk, mot 3.774 året før. Dette er selvsagt gledelig, men det er fortsatt et godt stykke frem til 2006 med 5.800 søkere – og ingen kan med sikkerhet spå hvordan det går nå i 2017.

Nå er det viktig at den positive tendensen fortsetter – ikke minst trenger vi en bedring i de større byene. I hovedstaden var det slik i 2016 at man kun hadde 106 primærsøkere til bygg- og anleggsfagene. Dette står selvsagt i sterk kontrast til det enorme behovet som er i det samme området.

Selv om vi ser en positiv utvikling, er vi fortsatt langt etter det reelle behovet ute i næringen. Vi kan jo selvsagt håpe at vi har sett bunnen når det gjelder antall søknader, og at man nå vil fortsette den positive tendensen.

Det har i hvert fall den senere tiden blitt satt et kraftig fokus på mangelen på fagarbeidere i Norge, og at det å utdanne seg innen håndverksfagene absolutt er en spennende vei å gå.

Søkernedgangen i nyere tid skyldes i stor grad de store samfunnsendringene vi har opplevd de to siste tiårene. Vi er blitt et stadig rikere land, flere tar høyere utdanning samt at vi har sett en økende arbeidsinnvandring, som også påvirker rekrutteringen. Dette er alle momenter som har ført til at det å utdanne seg til håndverksyrkene ikke er like populært som før – man skal helst ha en høyere akademisk utdanning. Men det er nok også slik at næringen selv ikke har vært flink nok til å ta vare på de som faktisk har ønsket seg til bygg og anlegg.

Vi trenger selvsagt mange med lange og gode utdanninger, men det er minst like viktig å få frem at vi har et enormt behov for de flinke fagarbeiderne. Skal byggenæringen klare å gjennomføre det samfunnsløftet omgivelsene har forventninger om, er vi avhengig av at flere ønsker å gå en yrkesfaglig retning.

For å klare dette må vi bli enda flinkere til å vise det store behovet det er etter faglært arbeidskraft, og ikke minst må lærlingene som kommer inn i næringen bli møtt med åpne armer. I offentlige oppdrag stilles det nå omfattende krav til bruk av lærlinger, men da er det også viktig at vi rigger oss slik at vi klarer å få disse unge arbeiderne ut på byggeplassene.

Alle i byggenæringen har et ansvar med å fortelle om mulighetene som finnes innen bygg og anlegg – og hva som kreves for å lykkes i denne bransjen. Dessuten er det ekstremt viktig å fortelle om de mange karriereveiene man kan gå innen næringen og ikke minst at det ikke er snakk om et lavtlønnsyrke. En dyktig fagarbeider vil få en god lønn – og ikke minst en spennende hverdag.

Vi håper mange av ungdomsskoleelevene som nå vurderer sin videre utdanning velger å kaste et ekstra blikk mot bygg og anlegg. Det vil opplagt kunne lønne seg for den enkelte – men også for hele samfunnet. Dessuten er det minst like viktig at foreldrene og skolerådgiverne setter seg inn i hvilke muligheter som faktisk finnes innen bygg og anlegg - og klarer å formidle dette videre til de unge og håpefulle. En hel næring ser med spenning frem til å kunne se søkertallene for 2017 som etter hvert blir offentlige – med håp om at tallene går enda noe opp fra tidligere år – og at dette kan være fortsettelsen på en varig vekst.