– Vi hat satt oss et mål om å nå 20 milliarder kroner i omsetning i 2020. Det er en ambisiøs målsetning, men noe som er fullt mulig, forteller Morten Grongstad.

- I rute til å nå 20 milliarder i 2020

AF Gruppen har et uttalt mål om å nå 20 milliarder kroner i omsetning i 2020. – Det er et ambisiøst men fullt mulig mål å nå, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen.

Grongstad la tirsdag morgen frem tallene for fjerde kvartal og for 2016, og det var nok en gang solide tall AF Gruppen kunne vise til. De nådde en omsetning på 11,876 milliarder kroner og fikk resultat før skatt på 1,040 milliarder kroner, som gir en resultatmargin på 8,8 prosent. For anleggsdelen av selskapet endte omsetningen på 3,368 milliarder kroner, med et resultat på 476 millioner kroner, som gir en margin på meget solide 14,1 prosent. For det andre store virksomhetsområdet, bygg, endte omsetningen på 6,688 milliarder kroner og et resultat på 498 millioner kroner som gir en resultatmargin på 7,4 prosent.

– For 2016 har vi hatt en god drift og svært gode resultater. I tillegg har vi en rekordhøy ordrereserve som ved utgangen av 2016 lå 15,332 milliarder kroner (11,183 i 2015), sier Grongstad.

Samtidig har selskapet en sterk finansiell posisjon som gir mulighet videre vekst, blant annet gjennom oppkjøp.

Vekst
Selv om omsetningen var noe lavere i 2016 enn i 2015, 11,876 mot 12,398 i 2015, som skyldes at en del store jobber ikke kom i starten av 2016 men i slutten av året, sier Grongstad de ligger i rute til å nå sine vekstmål.

– Vi har en meget god ordrereserve. Utbudet av jobber er det største jeg har sett noen gang, så det å få en omsetningsvekst er ikke vanskelig. Vi kunne nådd 20 milliarder i 2017 om vi hatt tatt på oss nok oppdrag – kunsten er å ha med seg marginene. Derfor er ikke vekst i seg selv det viktigste, men å skape gode resultater, sier han. Samtidig peker Grongstad at vekst motiverer selskapet.

– Vi hat satt oss et mål om å nå 20 milliarder kroner i omsetning i 2020, forteller Grongstad.

60 prosent at veksten frem mot 2020 skal skje organisk, mens 40 prosent skal skje gjennom oppkjøp. Og veksten skal komme både i Norge og Sverige.

– Prosentuelt vil den kraftigste veksten skje i Sverige, men i rene kroner vil vi se den største økningen i Norge, påpeker Grongstad.

En stor del av veksten skal komme gjennom oppkjøp. I hovedsak er de interessert i å se nærmere på selskaper i størrelsesorden 250 millioner til 2 milliarder kroner i omsetning.

– Blant annet ser vi på interessante kandidater innen byggsiden i Stockholm, men vi er også på utkikk etter gode kandidater i både Bergen og Stor-Oslo, legger han til.

Grongstad peker på at de får veldige mange henvendelser rundt mulige oppkjøp om dagen.

Tung satsing på anlegg
En stor del av veksten vil komme innen infrastrukturutbygging, og da spesielt innen vei.

De skrev i fjor høst under kontrakten på byggingen E18 Tvedestrand-Arendal for nye Veier – en kontrakt som AF Gruppen verdsetter til 3,2 milliarder kroner, og som er konsernets største noen sinne. De er også med i finaleheatet om byggingen av E18 Rugtvedt-Dørdal for Nye Veier, i et arbeidsfellesskap med Veidekke. Hvem som vinner her blir klart i slutten av februar. Samtidig er det også flere andre store kontrakter å regne på i tiden fremover.

Arild Moe

– Vi har en mobil anleggsorganisasjon som fokuserer på de store komplekse prosjektene over hele landet, men vi ser også behov for sterk lokal tilstedeværelse i Stor-Oslo, Nord-Norge og Vestlandet. I tillegg satser vi i Sverige – i og rundt de store byene, forteller konserndirektør anlegg Arild Moe i AF Gruppen. I Sverige er det mest innen nisjemarkedet de satser, da ikke minst gjennom oppkjøpet av Kanonaden Entreprenad AB, som nylig ble gjennomført. 

– I Norge er det de store og komplekse jobbene vi prioriterer, sier Moe.