Administrerende direktør Tor Backe og Rørentreprenørene Norge har levert høringsinnspill til ny TEK17. De mener veilederen er villedende og at den bør skrotes. Foto: Jørn Hindklev

Rørentreprenørene vil skrote TEK17-veiledning

Rørentreprenørene Norge mener veiledningen til TEK17 er villedende.

Fredag 10. februar gikk høringsfristen for ny TEK17 ut. En av målsettingene med endringene er å skape et enklere og tydeligere regelverk som er enklere å forstå.

- Rørentreprenørene Norge slutter seg til målsetningen, men kan ikke se at den blir oppfylt, heter det uttalelsen til bransjeorganisasjonen. 

I tillegg til å kritisere DibK for å bruke et utilgjengelig språk, ønsker Rørentreprenørene Norge å skrote hele veiledningen.

«Å sløyfe veiledningen ville ha bidratt til en forenkling, bedre forståelse, færre tvister, økt kvalitet og rimeligere bygg. Erfaringene fra eksisterende veiledning er at den er villedende istedenfor oppklarende og følgelig bidrar til usikkerhet og unødige tvister», skriver de i veiledningen. 

Lite konkret og forvirrende

Etter å ha lest utkastet til ny TEK17, frykter Rørentreprenørene at den nye veiledningen vil bli lite konkret og forvirrende.

«Fremdeles benyttes uttrykk som «må» og «skal» i veiledningen - en lovgivningspraksis som i andre sammenhenger er helt uvanlig. Disse uttrykkene blir spesielt problematiske når det på enkelte områder er uoverensstemmelser mellom forskrift og veiledning», heter det i innspillet.

De mener at dersom myndighetene mener at enkelte løsninger anbefalt i veiledningen er så viktig at de må beheftes med uttrykkene "må" og "skal", så må myndighetene legge disse bestemmelsene i forskriften.

- Forskriften må være nok

Rørentreprenørene Norge mener også at henvisning til såkalte preaksepterte løsninger bør fjernes. Forskriftsteksten bør i seg selv være utfyllende nok, og ikke gi rom for ulike fortolkninger som kan gå utover sikkerhet og forsvarlighet.

I stedet for å videreføre villedende veiledning, foreslår Rørentreprenørene Norge at det henvises til gjeldende normer og standarder. TEK 17 bør inneholde fornuftige funksjonskrav og målgitte krav der dette er nødvendig.