En tredel av all mat i verden er direkte eller indirekte avhengig av hjelp til pollineringen. Bienes pollinering sikrer bedre kvalitet, høyere avling og jevnere modning av frukt, bær og oljevekster. Foto: Eli Åsen

Norske birøktere satser økologisk

Økt etterspørsel etter økologisk honning gjør at Norges Birøkterlag vil få flere til å gå over til å bli øko-birøktere.

–Birøkterne har alltid vært grønne i sin tilnærming til naturen og klimaet, men nå satser vi stort på å øke andelen økologisk godkjente produksjoner, sier generalsekretærHeidi Kirkeby i Norges Birøkterlag.

Les også: Biene inntar byen

Årsaken er at stadig flere forbrukere heller velger utenlandsk økologisk honning enn konvensjonell norsk.

– Nå ønsker vi å tilby dette markedet norskprodusert økologisk godkjent honning, sier Kirkeby.

Stadig flere vil bli birøktere.

Omlegging
I motsetning til de fleste andre landbruksnæringene, skal det ofte ikke så mye til for å legge om til ren økologisk drift. – De aller fleste som har mulighet til å ha bier minimum tre kilometer unna sprøytede trekkilder, kan få tilgang til en del av markedet som virkelig etterspør økologiske produkter. Konvensjonell honning er like ren og har samme smak som økologisk honning, men birøkterne vil nå satse mer på det grønne forbrukersegmentet, sier generalsekretæren.

Norsk honning
Norsk honning blir hentet fra en rekke blomstrende planter. Smaken kan variere fra sted til sted, fra hvilke planter de trekker på og ikke minst på grunn av hvordan værforholdene var akkurat i sesongen.

– Honning er derfor som vin. Du kan glede deg over smak i flere lag. Biene er den eneste måten å høste nektar fra blomstene, som blir til honning, sier Kirkeby.

Konvensjonell eller økologisk?
Til nå har birøkterne her til lands regnet seg som «økologiske nok».

– Honningen blir målt til å være helt ren og kundene skryter av hvordan den smaker. Når likevel flere forbrukere velger økologisk utenlandsk honning fremfor den konvensjonelle norske, vil vi gjøre noe med det. Vi har gode virkemidler for at en del av våre over 4.000 medlemmer skal legge om og bli godkjente øko-birøktere, sier hun.

Bier i Kunnskapsgaten på Hagemessen 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)

Sammen med seg i denne økologiske satsningen har hun birøkternes eget andelslag, Honningcentralen, som bidrar med økt pris og overgangsordninger.

–Mange steder i landet, skal det ikke så mye til for å bli godkjent som økologisk honningprodusent. Vi vet at kundene er der, så vi gleder oss til å tilby mer norskprodusert økologisk honning.

Ønsker småbrukere
Kirkeby har en oppfordring de som går med en birøkter i magen.

– Hvis du som driver landbruk i distriktene kunne tenke deg en ny «bi-inntekt», er det nå tiden er inne for å vurdere økologisk birøkt. Biene er Norges minste husdyr, og kanskje likevel er verdens viktigste. En tredel av all mat i verden er direkte eller indirekte avhengig av hjelp til pollineringen. Som birøkter får du kombinert naturglede og matproduksjon uten å investere i millionklassen. De fleste birøktere begynner i det små og så øker de på når de har lært seg det grunnleggende.