Hamang Terrasse 55

Foto: DnB EiendomFoto: DnB EiendomFoto: DnB Eiendom

Hamang Terrasse 55 i Bærum var i utgangspunktet et kontorbygg oppført i 1986 som to blokker vinklet i forhold til hverandre. Oslo Entreprenør har bygget om arealene til 69 leiligheter som ble overlevert i desember i fjor.

Fakta

Sted: Bærum

BTA: Ca. 4.500 kvadratmeter

Byggherre: Hamang Terrasse 55

Hovedentreprenør: Oslo Entreprenør

Kontraktssum ekskl. mva: 105 millioner kroner

Byggherreombud: Finvold Prosjekt Consult

Arkitekt: Meinich Arkitekter

Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke | RIE: El-comp | RIV: Energima | RIBr: Brannrådgovning Sør-Øst

RIAku: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Utomhusarb.: Skansen Entreprenør | Rørlegger: Oslo VVS-Service | Branntetting: Brann & Sikkerhetsforum | Mur/pussarb.: Acro Bygg | Blikkenslager: Takpartner Knudsen | Gulvsparkling: BwH Gulvavretting | Trapper: EK Mekaniske | Utv. glassrekkverk: Gasonline | Innv. dører: Optimera/Swedoor | Vinduer: Optimera/NorDan | Kjøkken: Optimera Aubo Kjøkken | Balkonger: RK Teknik i Gusum | Parkett: Parkettpartner | Fliser: Fag Flis | Heis: Myhre Heis og Elektro | Gulvbelegg: Oslo Tapet & Gulvbelegg | Maler: EP Bygg og Maler | Bod systemer: Øst Com

– Femte og den lille sjette etasjen var det mest arbeidskrevende i hele bygget. Eksisterende ventilasjonshus i sjette etasje ble revet, og er nå annen etasje i den eneste leiligheten som går over to plan. En vindeltrapp går fra femte til sjette etasje. En litt krevende leilighet å bygge uten rette hjørner, glassrekkverk rundt hele etasjen og utvendig takterrasse, men beboerne er kjempefornøyde, smiler prosjektleder David Malerstuen i Oslo Entreprenør.

Fjernet halve takkonstruksjonen

I tillegg måtte de fjerne halvparten av takkonstruksjonen. Fra veggen og ut fjernet vi alt som var av bæring. Betongdragere som gikk helt ut til gesimskanten ble skåret opp. Her er det nå utvendige svalganger og terrasser. Kneveggene ble forsterket med stålkonstruksjoner og i tillegg ble det laget en stålhanebjelke som forsterkning av takkonstruksjonen for å hindre at den seg sammen. Utvendig ble det foret opp 25 cm og 10 cm i etasjen under som isolasjon med varme under. En meget arbeidskrevende etasje, understreker han. Utfordringen var å holde vannet unna. Etter hvert som vi startet i første etasje og jobbet oss opp over og nærmet oss femte etasje, ble det viktigere og viktigere og holde vannet unna, da det nesten ikke var noen takkonstruksjon igjen i femte etasje. Vi la på presenninger, og bygde også et lite stillas over svalgangene som vi jobbet under. Men det er alltid en utfordring i forhold til vinden som gjør det litt spennende, sier Malerstuen.

Forsterket fasader

De har forsterket absolutt alt av eksisterende fasader. Det som sto igjen var ytterveggene og bæresøyler innvendig som også måtte forsterkes.

– Bygget ble åpnet, og det ble laget mange nye vindusåpninger i fasaden. Den opprinnelige fasaden besto av en form for betongveggkonstruksjon. Når vi da skar opp for større dør- og vindusåpninger, mistet vi litt av sidestivheten i bygget som måtte erstattes med nye stålbjelker og dragere for å ta opp den nye nyttelasten ovenfra, og ta vare på sidestivheten i bygget, forklarer han.

- RIB’en, Haug og Blom-Bakke, har hatt en meget omfattende jobb med å beregne statikken i bygget. Det er lagt inn tonnevis med nytt stål. Bygget var i en mye dårligere forfatning enn man først antok, og måtte forsterkes mye mer enn beregnet, understreker han.

Vannbåren varme i alle gulv

Alle dekkene ble foret ned ca. 7-8 cm med en trillematte i bunn og en påstøp av flytemørtel på 3 – 5 cm, hvor det da ble lagt vannbåren varme i absolutt alle gulv i leilighetsområdene inklusive bad. Vannbåren varme er tilkoblet fjernvarme i alle boareal. I fellesområdene er det radiatorer. Hver leilighet har sitt eget ventilasjonsanlegg med balansert ventilasjon slik at beboerne kan styre sin egen lufttilstrømning.

Som en følge av oppforingen av gulvene i femte etasje er det bygget en rampe utvendig for å gjøre den handicaptilpasset. Eksisterende gulvhøyde inne i trappeområdet ble beholdt.

Krevende infrastruktur

I det tidligere kontorbygget var det fire eller fem oppstikk til toalettkjerner.

- I dag er det mellom 17 – 18 oppstikk. Det har også vært en arbeidskrevende jobb. Tidligere var det 3-4 toalettrom mot tilsvarende 69 toalettrom fordelt over hele bygget. Det krever mange føringsveier oppover, framhever Malerstuen og nevner selve infrastrukturen i bygget som en utfordrende transformasjon fra kontorareal til boliger.

- Det er uten tvil mye rimeligere å bygge nytt enn å bygge om, mener han.

Fasadeplater rundt vindusfelt

Deler av den opprinnelige teglsteinsfasaden er beholdt og er supplert med ny teglstein rundt vinduene. Fasadeplater i mørk grått er brukt rundt alle vindusfelt for å myke opp teglsteinsfasaden. 54 nye balkonger med tilhørende bærekonstruksjon ble levert og montert av et svensk firma, fire og fire om gangen. Balkongene og kjøkken er det eneste som er prefabrikkert ellers er det meste plasssbygd. Trappeoppgangen er det eneste som er beholdt innvendig, Den er oppgradert i henhold til Tek 10 i forhold til rekkverk. Selve trappetrinnene er beholdt som de var. Inngangspartiet ligger i det samme området som tidligere, med noen små justeringer for boder og litt forskjellig.

Zink båndtekking

Zink båndtekking av nytt tak er utført av Oslo Entreprenørs egne blikkenslagere og Takpartner Knudsen.

-Det var en komplisert jobb, ikke minst på grunn av alle inntrukne områder rundt inngangspartiene og noen glassfelt som går opp til taket med utvendige og innvendige hjørner. Båndtekking er et bra egnet materiale, snøen forsvinner lett og vann forsvinner fort, sier han og synes at det blir spennende å følge de store takterrassearealene i femte etasje som ligger over boligene under.

- Det er de områdene som er mest utsatt for vær og vind i årene fremover. Alle uteområdene i femte etasje har varmekabler, litt uvanlig kanskje, men det har byggherren valgt å gjøre for å unngå opphopning av snø, sier Malerstuen avslutningsvis.


Flere prosjekter