Berger Teknologipark

I Fuglesangen næringspark på Berger i Akershus har Skanska DK Øst satt opp et gigantisk kombibygg for
kontorer, lager og verksted for Fabritius-Gruppen.

Fakta

Sted: Berger i Akershus

Prosjekttype: Næringsbygg

BTA: 12.500 kvadratmeter

Byggherre og prosjektledelse: Fabritius-Gruppen

Utvikling: Fabritius og Skanska Eiendomsutvikling

Prosjekt- og byggeledelse: Oslo Byggeadministrasjon

Totalentreprenør: Skanska Norge AS v/Bygg DK Øst

Leietaker: Skanska Norge AS v/Skanska Anlegg

Kontraktssum eks. mva: 150 millioner kroner

Arkitekt: Astrup & Hellern

Rådgivere: LARK samt RI Veg/VA: Hjellnes Consult l RIA: Multiconsult l RIBfy: Multiconsult/Skanska l RIBr: Fokus Rådgivning l RIG: Skanska Norge

Underentreprenører/leverandører: Stikning: Skanska Survey l Systemhimling og systemvegger: Acusto l Rørlegger: Bravida l Stål og tredører: Daloc l Brannsikring: Firesafe l Storkjøkken: Fredrikstad Storkjøkken l Minikjøkken: HTH l Glass og aluminium: Glassteam l Ventilasjon: Haaland Klima l Byggtapetsering: Kjærnsmo l Solavskjermning: Lunex l Metallarbeider: Weland l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Heis: Otis l Tømmerarbeid: Skanska Norge og Probygg l Grunnarbeid del 1: Skanska Anlegg l Grunnarbeid del 2: PROLandskap l Taktekking: Protan l Elektro: Romerike Elektro l Porter: Scanmark l Asfalt: Skanska Asfalt l Mur- og flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Lås og beslag: Trioving l Maler: Ullevål Malermesterforretning l Plasstøpt betong: XTM Bygg l Prefab stål og betong: Åkrene Mek og Spenncon l Sandwichelementer: Romerike Profilteknikk l Automatikk og SD-anlegg: ITB Byggautomasjon l Takentreprenør: Protan l Blikkenslager: A Hansens Blikkenslagerverksted l Verkstedutstyr: Holgers l Kraner: Datek l Vaskehaller, serviceanlegg: Kolberg Caspary Lautom

I juni 2015 var det oppstart av grunnarbeidene med store masseforflyttinger både under og rundt bygget. Flere titalls tusen kubikk med leirmasser er blitt flyttet på for å kunne reise næringsbygget, som skal huse Skanska Anlegg (hovedleietaker), Skanska Survey (stikningsavdeling, verksted og anleggslager), Skanska Asfalt og datterselskapet Entreprenørservice (hovedkontor, lager og anleggsverksted).

Med et tomteareal på cirka 50 mål, har Fabritius-Gruppen også stor plass til en eventuell fremtidig utvidelse av det 12.500 kvadratmeter store bygget, som for øvrig er nærmeste nabo til Pon Equipments gigantbygg på Berger.

Leieavtale

– Skanska har en 13 års leieavtale med opsjon både for utvidelse av bygget, og på forlengelse av avtalen, sier prosjektsjef Geir Apeland i Fabritius til Byggeindustrien.

Det nye næringsbygget til Fabritius-Gruppen er satt opp på et område med leire (fast morene). Som følge av grunnforholdene er det brukt kompensert fundamentering; leirmassene som er gravd ut tilsvarer vekten av selve bygget. Det er brukt punktfundamenter og ringmur.

– Lager og verksted er bygd med sandwichelementer i ytterveggene, mens kontordelen av bygget er satt opp med hulldekker i betong samt utfyllende bindingsverk, sier prosjektleder Svein Atle Weyde Wilhelmsen i Skanska DK Øst.

– Mye dagslys

Taket er et isolert TRP-tak med folietekking for lager og verksted, mens kontortaket er hulldekker med folietekking.

– Det har blitt lagt stor vekt på at dagslyset skal komme inn i bygget, og også i verksteddelen er det derfor mye glass i veggene, sier Apeland.

At det er blitt lagt stor vekt på dagslys, gjenspeiles i kontorfasadene som har romslige fasadevinduer. I tillegg er det stort overlys i kontordelen på plan 3.

Innvendig er det dessuten lagt vekt på en lun og åpen design. Kontorene har tepper på gulvene, mens det for øvrig er flis- og bane-belegg. Verkstedet og lageret er dekket med stålglattet betonggulv.

Noe av det mest iøynefallende med Berger Teknologipark er imidlertid at bygget er utstyrt med et stort verkstedanlegg med tilhørende lakkeringsverksted og vaskehall for anleggsmaskinene.

Samarbeidsprosjekt

– Prosjektet er utviklet i fellesskap mellom Fabritius, Skanska Eiendomsutvikling, Skanska DK Øst og Skanska Anlegg. Vi har helt fra starten av prosjektet samarbeidet med Skanska frem til bygget sto ferdig. Noe av det som er en ressurs for oss, er å ta del i den kompetansen som Skanska besitter i sitt system. Det dreier seg om alt fra geoteknikk til bygningsteknikk og bygningsfysikk. Et av suksesskriteriene for dette bygget, er å ha med en entreprenør som samtidig er bruker av bygget, sier Apeland.

Nivåforskjell

Det er arkitektfirmaet Astrup & Hellern AS som har tegnet Berger Teknologipark, som blant annet har bydd på utfordringer på grunn av en ravine som strekker seg fra øst på Berger og helt inn i Fuglesangen næringspark.

– Vi har her en tomt som tilsynelatende oppfattes som flat, men på de 50 målene er det mellom fem og syv meters høydeforskjell som måtte håndteres. Jeg synes vi har fått noe positivt ut av nivåforskjellen fordi vi har klart å skape klare skillelinjer mellom områdene for myke trafikanter og trafikken fra anleggsmaskinene som skal ha service og vedlikehold, sier sivilarkitekt Martin Bakke til Byggeindustrien.

Hovedinngangen for ansatte og besøkende ligger på det øvre nivået.

– Det er herfra man kommer inn til resepsjon, kantine og alle utadrettede virksomheter og funksjoner. Dette er en samlende møteplass i bygget der en vertikalforbindelse knytter sammen et kompakt anlegg hvor det er kort vei mellom alle funksjoner, sier Bakke.

Fasadebrytning

Det sentrale punktet i bygget forbinder kontorer i plan 3, hovedatkomst, kantine, kontorer med mer i plan 2. Nede i plan 1 finnes alt av garderobefasiliteter til alle verksted- og lagerenhetene.

– Bygget er egentlig satt sammen av tre hovedfunksjoner. Det er verksted, som har så mye dagslys som mulig, lagerarealene som har et sentralt og lukket volum, og en kontorfløy på plan 2 og 3. Sistnevnte del av bygget fremstår som mer utadrettet, og har ikke så utpreget industripreg på fasaden, sier Bakke.

Han mener at de har lyktes med å knytte samtlige enheter sammen til et volum.

– Et mål for oss har vært å skape lyse og luftige lokaler for de ansatte. Kontorfløyen har dessuten fått fasader av sementfiberplater for å fremstå litt mer innbydende. Vi ønsket også slike fasader for å fremheve kontorfløyen som det første møtet med bygget både for ansatte og besøkende. På denne måten får man i større grad følelse av at man er i en kontorbygning mer enn i en verkstedhall. Fasadene til kontordelen bryter ned de voldsomme dimensjonene til bygget totalt sett, sier Bakke.


Flere prosjekter