Grøfter i forbindelse med skogbruk er noe av det som tilbakestilles når naturen restaureres. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge restaurerer natur for millioner

I år skal 26,6 millioner statsbudsjettkroner brukes på å restaurere norsk natur. Det er bra, men det er ikke nok, ifølge miljøorganisasjonene.

Årets beløp er en solid økning fra 16 millioner i 2016 og 3 millioner som året før ble brukt til å restaurere myrer og våtmarksområder, skriver Dagsavisen.

– Pengene skal brukes til å lukke gamle grøfter som er laget for å få opp skog eller dyrke jorda, men der grøftingen ikke har ført til produktiv skog eller jordbruksareal, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet. Han sier restaurering kan redusere utslipp og bidra til klimatilpasning og økte leveområder for truede arter.

Fagsjef Arnodd Haugen i Naturvernforbundet sier restaurering av natur har vært etterlyst i naturvernkretser og blant biologer i mange år.

– Restaurering av myr og våtmark er svært nødvendig, og satsingen fra regjeringen er bra. Men det er et paradoks at de fortsatt aksepterer grøfting i skogbruket, torvuttak og nedbygging av myrer og våtmark. 

Rådgiver Sverre Lundemo i WWF-Norge sier det er stort behov for restaurering av naturen i mange verneområder.