Daglig leder Gøran Nerdal og områdeleder Marius Reinsnes i Momek Civil mener potensialet for vannmeislingsoppdrag er stort.

- Markedspotensialet for vannmeisling er stort

Mo i Rana-entreprenør har satset offensivt med vannmeisling av betong som nytt virksomhetsområde. 

Momek Civil

Momek Civil er en del av det nordnorske industrikonsernet Momek Group som holder til i Mo i Rana. Denne delen av konsernet omsetter for cirka 160 millioner kroner. I 2017 har de budsjettert med en omsetning på 167 millioner. Totalt omsetter Momek Group for cirka 500 millioner. 

Det er cirka ett år siden entreprenøren Momek Civil AS fra Mo i Rana investerte i utstyr og kompetanse for å satse på vannmeisling av betong. Totalt har de brukt rundt fem millioner kroner på vannmeislingsutstyret som kommer fra den svenske produsenten Aquajet Systems AB.

– Hvis markedet blir så bra som vi tror og håper må vi selvsagt vurdere om vi skal kjøpe en ny maskinpakke til vannmeislingsvirksomheten, sier daglig leder Gøran Nerdal i Momek Civil.

Ifølge Nerdal har vannmeislingsvirksomheten fått en god start og selskapet er ikke i tvil om at markedspotensialet er stort.

– Vi ser at det er et bra marked for denne type tjenester innen både infrastruktur, industri og også på kraftverksiden. Bare i vårt eget nærområde er det veldig mye betongkonstruksjoner som ble bygget på 50-tallet og som har stort behov for rehabilitering, forteller Nerdal.

Forventer god aktivitet i 2017
I løpet av det første driftsåret har vannmeislingsvirksomheten hatt oppdrag blant annet i forbindelse med rehabilitering av bru og kaikonstruksjoner. Momek Civil forventer at aktiviteten tar seg ytterligere opp i 2017. Selskapet har blant annet sikret seg en kontrakt på E6 nord for Stjørdal hvor en eksisterende bru skal breddeutvides med over seks meter.

– Vi skal fjerne betong for å få frem armeringsjern for skjøting av den nye delen av brua, forklarer områdeleder Marius Reinsnes.

Han forteller videre at Momek Civil også har benyttet vannmeislingsutstyret til å fjerne rust fra stålkonstruksjoner og til vasking av en stor industrihall.

– Vi ser at dette utstyret også åpner opp for en del muligheter utover vannmeisling av betong, konstaterer Reinsnes.

Stort nedslagsfelt
Momek Civil regner hele Norge og også Sverige som nedslagsfelt for vannmeislingsvirksomheten. Ifølge Reinsnes har svenskene kommet lengre enn Norge i bruken av vannmeisling, og i tillegg har industrikonsernet Momek Group, som Momek Civil er en del av, gode relasjoner til de store gruveaktørene Boliden og LKAB, noe som har generert oppdrag også for Momek Civil.

– Vannmeisling av betong er et nisjeområde som krever at vi må være fleksible i forhold til hvor vi tar oppdrag, sier han.

Momek Civil tilbyr også tjenester innen betongskjæring og kjærneboring og ser derfor på vannmeisling av betong som et kompletterende virksomhetsområde for selskapet.

– Vannmeislingsvirksomheten er en del av vår serviceavdeling og blir en tjeneste som vi kan tilby på kort varsel. For oss er det viktig å være «lette på foten» slik at vi kan være hos kunden innen kort tid hvis det er nødvendig, sier Marius Reinsnes.

Solid prosjektavdeling
Momek Civil startet som serviceentreprenør for rundt ti år siden, men de siste fem-seks årene har selskapet også bygget opp en solid prosjektavdeling som tar større byggeprosjekter opp til 100 millioner kroner.

Prosjektavdelingen har levert alt fra store industrihaller i stål og sandwichelementer til skolebygg og næringsbygg.

– For tiden bygger vi blant annet et spektakulært hotell i massivtre på øya Lovund, og vi har en kontrakt på nesten 90 millioner kroner på byggingen av omsorgsboliger på Selfors for Rana kommune, opplyser prosjektansvarlig Børge Henriksen.

Momek har naturlig nok bygget mest i området i og rundt Mo i Rana, men prosjektvirksomheten sikter seg inn mot prosjekter i hele Nord-Norge, inklusive Svalbard og sporadiske oppdrag i Sverige.

– Våre prosjekter spenner bredt, men vi har så langt droppet boligprosjekter. Vi foretrekker prosjekter der vi kan være hoved- eller totalentreprenør og vi utfører tømmer- og betong i egenregi, forteller Henriksen.

I likhet med serviceavdelingen ønsker prosjektavdelingen å ha en «lett» organisasjon med kort mobiliseringstid.

– Vi har ved noen tilfeller fått oppdrag fordi vi har vist at vi er flinke til å kaste oss rundt og komme fort i gang hvis prosjektene krever rask ferdigstilling, sier Henriksen.

Momek Civils prosjektavdeling har hatt en god utvikling siden oppstarten for 5-6 år siden. For tiden bygger de blant annet omsorgsboliger for Rana kommune. Fra venstre prosjektansvarlig Børge Henriksen, Vytautas Dunskis og Terje Leirbekkhei.