Veidekke og Arne Giske går inn i 2017 med en solid finansiell posisjon.

Veidekke med velfylt oppkjøpskasse – har bare 400.000 i gjeld

Med en gjeld på kun 400.000 kroner ved årsskiftet og en ubenyttet låneramme på 3,6 milliarder kroner kan det det være klart for et eller flere store oppkjøp fra Veidekke i nær fremtid.

Da konsernsjef Arne Giske presenterte tallene for fjerde kvartal og året 2016 var det lett å la seg imponere. Omsetningen har for første gang passert 30 milliarder kroner, og resultatutviklingen er også god. Samtidig er det ingen tvil om av landets største entreprenørkonsern på langt nær er ferdig med å vokse, og at de har de finansielle musklene til å ta store grep.

– Vi har betydelig kraft til å utnytte de mulighetene vi vet vil komme, sa Giske under pressesamlingen.

– Det kan være oppkjøp av selskap, tomter eller investeringer i driftsmidler, legger han til.

Fem til syv oppkjøp i året
Han viser til at konsernet har kjøpt fem til syv virksomheter i året de siste årene. Felles for oppkjøpene er at det er virksomheter som tilfører dem kompetanse de har manglet i et bestemt geografisk område. Giske viser til flere oppkjøp av mindre aktører i Nord-Sverige, masseflyttingsvirksomhet i Midt-Norge, tekniske fag på Jylland i Danmark og elektrovirksomhet i Stockholm.

Med tanke på at det er virksomheten i Sverige som har mest vind i seilene om dagen er det kanskje naturlig at det er i den retningen man ser, og Giske vil ikke utelukke at det kan vær et større oppkjøp på gang.

– Det kan godt hende, men viktigere enn størrelse er kulturell match. Det er knyttet høy risiko til integrasjon av store selskap, og det kan være veldig produksjonstappende, mente Veidekke-sjefen.

Giske fortalte også at han nærmest daglig blir kontaktet av eiere som ønsker å selge til Veidekke.

– Vi har ord på oss være for å være hyggelige å ha med å gjøre. Vi behandler de selskapene vi kjøper godt, og er opptatt av at de menneskene som er der ikke slutter, understreket han.

Fortsatt mulig å finne gode tomter
Veidekke har også truffet godt på eiendom, kanskje spesielt i Sverige. Direktør for forretningsutvikling i Veidekke Eiendom Audun Blegen forteller at det fortsatt går an å få til gode tomteavtaler i begge land.

– Det er fortsatt mulig å gjøre god butikk i eiendom selv om prisene har steget. Vi har lykkes å komme i gode posisjoner. Blant annet i Nedre Skøyenveien. Vi må riktignok ut med en håndpenning i starten, men det er ikke oppgjør før nesten fire år etter at vi kjøpte tomten, fortalte han.

Det er heller ikke umulig at Veidekke gjør ytterligere grep i de markedene hvor utviklingen ikke har vært like lystig. Blant annet har man slitt litt med nedskrivninger på enkelte drifts- og vedlikeholdskontrakter. Men her sa Giske at det allerede er foretatt grep, og at dette er en viktig del av virksomheten etter hvert som byggherrene i stadig større grad vil etterspørre dette på kontraktene.

På anlegg har man også hatt litt stang ut, og merker konkurransen fra utenlandske aktører. Samtidig er Veidekke sammen med AF Gruppen blant de fire som kjemper om gigantkontrakten E18 Rugtvedt-Dørdal for Nye Veier.