Vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Foto: Sindre Sverdrup StrandLena E. Bygballe ved Handelsøyskolen BI (fra venstre), direktør for teknologi og utbyggingsstrategi i Nye Veier, Anette Aanesland, Carl Thodesen ved NTNU, vegdirektør Terje Moe Gustavsen og direktør for strategi og forbedring i Veidekke Entreprenør, Trond Bølviken.Instituttleder ved institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU, Carl Thodesen.Direktør for Vegvesenets vei- og transportavdeling, Kjersti Dunham.Direktør strategi og forbedring Trond Bølviken i Veidekke Entreprenør.Direktør for teknologi og utbyggingsstrategi i Nye Veier, Anette Aanesland.

Nytt NTNU-professorat skal forske frem bedre gjennomføringsmodeller

Et nyopprettet professorat skal bidra til mer effektive metoder for gjennomføring av bygg- og anleggsprosjekter.

Torsdag morgen ble et nytt professorat ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) presentert i en pressekonferanse hos Statens vegvesen i Oslo. Aktører fra NTNU, Vegvesenet, Nye Veier, Handelshøyskolen BI og industripartner Veidekke ønsker at det nye professoratet, som skal fokusere på gjennomføringsmodeller i bygg- og anleggsbransjen, skal bidra til bedre og forskningsbasert praksis for prosjekter i fremtiden.

Dette er initiativtakerne bak professoratet

Byggenæringens landsforening

Veidekke Entreprenør

BI Senter for byggenæringen

NTNU

Statens vegvesen

Nye Veier

Bane Nor

Statsbygg

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg

Maskinentreprenørenes Forbund

Rådgivende Ingeniørers Forening

Arkitektbedriftene

LO

Instituttleder ved institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU, Carl Thodesen, forteller at universitetet forventer å straks ha professoratet på plass.

– Vi har en person som er interessant for stillingen. Det er ennå ikke signert noen avtale, men vi forventer å være i mål med dette i løpet av kort tid, sier han.

Et eget professorat for gjennomføringsmodeller betyr at NTNU får en professor som skal drive et bredt forskningsarbeid innen akkurat dette temaet. Professoratet vil omfatte doktorgradsavhandlinger og masteroppgaver, forskning og samarbeid med både næringen og med forskningsinstitusjoner.

– Professoren peker ut retningen sammen med næringen og danner forskningsklynger. Vi vet at den kunnskapen vi vil trenge i fremtiden, ikke står i dagens lærebøker, sier Thodesen.

– Avgjørende

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen understreker at anleggsmarkedet i Norge er komplekst og allsidig, og sier han er godt fornøyd med at det nå skal forskes målrettet på bedre modeller for gjennomføring av et bredt spekter prosjekter.

– Det er ikke slik at vi har en one-size-fits-all. Bildet er komplekst, sier han.

Direktør strategi og forbedring Trond Bølviken i industripartneren Veidekke Entreprenør sier han har stor tro på at mer forskning på gjennomføringsmodeller vil ha god effekt på lønnsomhet og effektivitet i prosjektene.

– Gjennomføringsmodellen er avgjørende for effektiviteten av store mengder offentlige investeringer. Slik jeg ser det er dette et strategisk viktig tema for AS Norge, slår han fast.

– Gapet mellom viktigheten av dette temaet og forskningen som gjøres, har forundret og forferdet meg i mange år. Dette er avgjørende for næringen, sier Bølviken.

Gode erfaringer

Direktør for Vegvesenets vei- og transportavdeling, Kjersti Dunham, vedgår på spørsmål fra Byggeindustrien at mye av dagens regime for prosjektgjennomføring i stor grad er erfaringsbasert, selv om hun også påpeker at det også ligger forskning til grunn.

– Det forskes hele tiden, og det har vi også med oss i strategien, sier hun.

Noe man for eksempel har lært mer om de siste årene, er verdien av en mer involverende tilnærming til større prosjekter.

– Dette har vi jobbet med lenge. Vi ser at når prosjektene blir større og mer kompliserte, ser vi nytten av konkurransepreget dialog.

Terje Moe Gustavsen bekrefter at Vegvesenet per i dag har litt forskjellige erfaringer med forskjellige konkurranseformer, men at erfaringsgrunnlaget er for lite til å kunne si noe sikkert. Med forskning på temaet vil byggherreorganisasjonene kunne fjøre sikrere valg.

– Det kan synes at konfliktnivået synker ved sterkere involvering, men det er lite å bygge dette på. Professoratet vil fremstå som mer viktig for å finne ordentlig ut av slike spørsmål. Vi ser gode muligheter her, sier han.