LO får refs for delingskritikk

Medlemsjakt og hensyn til egen organisasjon forklarer LOs skarpe kritikk mot utvalgsrapporten om delingsøkonomi, mener Bedriftsforbundet.  

- Hvis delingsøkonomien vokser seg større, vil vi få en vekst i antall selvstendig næringsdrivende og en lavere vekst i antall tradisjonelle arbeidstakere. LO er sånn sett tjent med at arbeidstakerbegrepet utvides i arbeidsmiljøloven til å også gjelde selvstendig næringsdrivende, sier Bedriftsforbundets leder Olaf Thommessen til NTB.

Mandag gikk de fire største arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne samlet ut mot konklusjonene i rapporten fra det regjeringsnedsatte utvalget om delingsøkonomien. De frykter sosial dumping og at sosiale rettigheter blir salderingspost, fordi utvalget ikke vil utvide arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven.  

Delingsøkonomi er formidling av tjenester eller eiendeler ved hjelp av formidlingsselskaper som Airbnb og Uber på internett. 

Medlemsjakt

Bedriftsforbundet mener LO snarere enn å bekymre seg for sosial dumping, posisjonerer seg for medlemsjakt. Før jul etablerte LO et eget samarbeidsorgan som skal bidra til å utvikle tilbudet til selvstendig næringsdrivende medlemmer i LOs forbund.

- Vi går gjerne i tog sammen med LO for å løfte de sosiale rettighetene til selvstendig næringsdrivende, men å klassifisere dem som arbeidstakere blir feil medisin, sier Thommessen.

Han mener det ville være bedre å lage en ny kategori for mikrobedrifter eller å gjøre det enklere å stifte et aksjeselskap, slik at man kan ansette seg selv og få tilgang på de samme rettighetene. 

- Jeg synes godt utvalget kunne anbefalt å se nærmere på hvordan vi kan styrke de sosiale rettighetene til selvstendig næringsdrivende, slik at flere våger å starte for seg selv, sier Thommessen.  

Kritisk fagbevegelse

LO-sekretær Trine Tinnlund, som satt i utvalget, viser til et anslag i rapporten om at delingsøkonomien om ti år kan utgjøre over 40 milliarder kroner i Norge. 

- Da risikerer vi at ordinær næringsvirksomhet blir overtatt av delingsøkonomien, fordi man konkurrerer om å dumpe lønns- og arbeidsvilkår og fraskriver seg ansvar i stedet for å konkurrere på innovasjon, sa hun til NTB mandag.

I et brev til statsministeren gir LO, YS, Unio og Akademikerne uttrykk for bekymring for at det kan bli enklere å fraskrive seg arbeidsgiveransvar, skatt og avgifter.

Finansminister Siv Jensen (Frp) la vekt på at delingsøkonomien skaper økt konkurranse, innovasjon og større valgmuligheter for forbrukerne da hun mottok rapporten mandag.

- Det er veldig positivt. Vi ønsker fra regjeringens side å legge til rette for at delingsøkonomien kan bidra til økt verdiskapning, sa hun.