Vegdirektør Terje Moe Gustavsen og regionsjef i nord Torbjørn Naimak (til høyre i bildet) under en pressebrief i Mosjøen om konvoluttsaken fredag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen

Hæhre trekker anken i konvolutt-saken - klart for Skanska på E6 Helgeland sør

Byggingen av E6 Helgeland sør kommer nå i gang så raskt som mulig etter at Hæhre Entreprenør har trukket anken i den såkalte konvolutt-saken.

- Nå er vi klare til å gå videre med byggingen av denne viktige og sterkt etterlengta vegen. Arbeidet skulle ha startet sist høst, men kontraktinngåelse og oppstart har vært stilt i bero i påvente av en rettslig avklaring. Nå er dette ryddet av veien og vi er klare til å sette i gang, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen i en melding.

(Saken fortsetter under bildet.)

Hæhre Entreprenør var entreprenør på E6 Helgeland Nord (bildet). Nå har de trukket ankesaken mot Vegvesenet om Helgeland Sør i den såkalte konvoluttsaken. Foto: Hæhre Entreprenør

Hæhre Entreprenør anket sist høst dommen fra Oslo byfogdembete til lagmannsretten, som slo fast at Vegvesenets avvising av selskapets tilbud var riktig.

Bakgrunnen for avvisningen var at anbudet ikke ble levert til riktig sted.

Inngår Skanska-kontrakt

Saken har nå blitt avklart ved at Hæhre trekker sin anke. Det er i den forbindelse enighet om at partene bærer sine egne saksomkostninger både for byfogden og lagmannsretten.

Hæhre får dekket kostnadene for utarbeidelse av anbudet, en «loser fee»-ordning i tråd med forutsetningene i konkurransegrunnlaget og på linje med de andre leverandører som ikke nådde opp.

- Dette har vært en lei sak for alle involverte. Det er bra at vi nå har lagt dette bak oss. Jeg er svært glad for at vi nå kommer i gang med prosjektet, sier Gustavsen.

Vegvesenet skal nå inngå kontrakt med Skanska, som hadde det laveste godkjente tilbudet. Det legges nå opp til en signering mellom Statens vegvesen og Skanska torsdag, og entreprenøren regner med at det fysiske arbeidet på anlegget vil starte i april.

Glede i Skanska
I Skanska ser de nå frem til å komme i gang med jobben, som er den største kontrakten selskapet noen gang har hatt i Norge.

- Vi er veldig glad for at vi kan komme i gang. Nå sitter det en meget motivert stor organisasjon klar til å starte med jobben. Vi har nå hatt 20-30 personer sittende klare til å starte med oppdraget helt siden august, da tildelingen skjedde, sier Pål P. Syse, kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge.

Han peker på at prosessen de har vært gjennom har skapt usikkerhet samtidig som lysten til å starte på oppdraget har vært enorm.

- Vi må også huske på at vi jobbet i lang tid med selve konkurransen før tildelingen, så det har vært en stor mobilisering i organisasjonen, sier han.

Vegutviklingskontrakt

E6 Helgeland sør-prosjektet strekker seg over 132 kilometer, fra Nord-Trøndelags grense til sørsiden av Korgenfjellet. Utbyggingen skjer gjennom en vegutviklingskontrakt, hvor entreprenøren har ansvaret for både prosjektering og bygging, samt drift og vedlikehold i hele kontraktperioden på 15 år.