Nordmørskommuner blar opp millioner for fergefri-utredning

Sunndal og Surnadal kommuner i Møre og Romsdal blar opp en tredjedel hver for utredning av Todalsfjordprosjektet.

Det skriver Tidens Krav i en artikkel på sine nettsider.

Daglig leder Bergsvein Brøske i Todalsfjordprosjektet. Arkivfoto: Tidens Krav

Kommunedelplaner og konsekvensutredning av Todalsfjordprosjektet i Møre og Romsdal er anslått til å koste rundt ti millioner kroner. Nå går Sunndal og Surnadal kommuner inn med 3,33 millioner hver, skriver avisen.

Mandag sendte daglig leder Bergsvein Brøske i Todalsfjordprosjektet AS ut pressemelding om at Sunndal og Surnadal blar opp millioner for utredningsarbeidet.

Samtidig gikk det brev til Møre og Romsdal fylkeskommune om at de som veieier forventes å bla opp et tilsvarende beløp og bestille arbeidet utført av Statens vegvesen.

Sunndal og Surnadal tar pengene fra tidligere avsatte kompensasjonsmidler de har mottatt fra staten etter omlegging av arbeidsgiveravgiften. Indirekte er det altså det lokale næringslivet som betaler.

«Vi er svært glade for at Nordøyvegen har fått sin endelige avklaring i fylkestinget og at etterpå er det fergefri Todalsfjord sin tur til å bli realisert», skriver Brøske i pressemeldingen.

Han legger til at målet er at alt planarbeid skal være ferdig innen 2020, med en tenkt byggestart i perioden 2023 – 2025.

Opprinnelig plan var at Sunndal og Surnadal, med innleid hjelp, skulle gjøre arbeidet med kommunedelplaner og konsekvensutredninger, skriver Tidens Krav. Høsten 2016 kom imidlertid Statens vegvesen på banen og signaliserte at de kunne gjøre jobben. Men de sa også klart ifra om at kostnaden trolig vil beløpe seg til 10 millioner kroner i stedet for de 2,5 millionene som fra før var forespeilet.