Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i Norge.Utviklingssjef i Selvaag bolig, sivilarkitekt Harald M. Gjøvaag.Styreleder i Arkitektbedriftene, partner i OsloWorks og professor ved NTNU, Siri M Bakken.Leder av Avtaleutvalget i Arkitektbedriftene, Lars Christensen i ABO Arkitekter.Daglig leder Sissel Hanne Holdahl og gründer Stein Hamre i Stein Hamre Arkitektkontor.Daglig leder I Mad arkitekter Oslo, Åshild Wangensteen Bjørvik.

Gode utsikter for arkitektbedriftene

Arkitektbedriftene i Norge melder om solide og voksende ordrereserver og god tro på utviklingen i bransjen.

Bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene i Norge kan denne uken melde at medlemsbedriftene tror på enda større vekst i år enn i 2016. Samtlige arkitektkontorer med mer enn 50 ansatte forventer å øke antall årsverk i løpet av de neste seks månedene.

– 2017 ser bra ut. Vi tror det kommer til å være en god og stabil oppdragsmengde, og da spesielt i byene, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene til Byggeindustrien.

Skavang åpnet torsdag morgen et frokostmøte om det norske arkitektmarkedet med funnene fra en konjunkturrapport utformet av TNS Gallup blant Arkitektbedriftenes snaut 600 medlemmer.

Jevnt over rapporterer bedriftene at de forventer større ordrereserver og flere årsverk de kommende seks månedene, opp fra et allerede optimistisk nivå for siste halvår i 2016.

– Vi har nå en utvikling som gir grunn til optimisme. Nord-Norge og Vestlandet ligger litt etter, men vi ser hele tiden en vekst, og vi ser også at økningen har vært større det siste halvåret enn det forrige, fortalte Skavang under møtet.

Last ned rapporten her.

Må kreve mer

Selv om både marked og fremtidstro er på et høyt nivå for arkitektene, påpeker Skavang at det også finnes utfordringer for bransjen. Senkede formelle kompetansekrav for prosjektledelse av mange typer prosjekter og stadig lavere priser ble trukket frem av Skavang under frokostmøtet.

– Nå må det bli slutt på prisdumping! Vi kan ikke fortsette å legge oss lavere og lavere i dette markedet, slo han fast til applaus fra de fremmøtte arkitektene.

Overfor Byggeindustrien understreker Skavang at det i dag er ekstra utfordrende å ha helhetlig kontroll på et prosjekt enn det en gang var, men at arkitektene likevel må kunne ta et mer overordnet ansvar.

– For 100 år siden var det kanskje 50 forskjellige materialer i et prosjekt, mens det nå er 50.000. Men det er åpenbart at den eneste som er utdannet for å ivareta helheten i et prosjekt, er arkitekten. Vi skal alltid kreve mer fra arkitektene, sier han.

– Mangler kompetanse

Under frokostmøtet kom også innspill fra utviklingssjef i Selvaag Bolig, Harald Martin Gjøvaag om hva utbyggerne krever av arkitektene, oppfølgt av NTNU-professor Siri Bakken som fortalte litt om hva markedet krever.

– Arkitekter mangler kompetanse. De fleste sier «Ja, det kan vi», men så kan de det ikke likevel, sa Gjøvaag, som også har flere år som arkitekt bak seg.

– Arkitekturen i seg selv drukner i kakofonien av formaliakrav, og arkitektene er ikke flinke nok til å åpne for annen kompetanse i prosjekteringsteamene. Arkitektene må øke kompetansen, og medarbeiderne må gis økt tillit og myndighet, slo han fast.