Miljøaspektet stadig viktigere for næringens aktører

Det har skjedd store endringer rundt hvordan byggenæringen forholder seg til klimaet og bruker sine bygg og anlegg til å bygge opp nye løsninger som skal sørge for lavere klimautslipp og mindre påvirkning av miljøet. Mens dette tidligere var noe som kom som et nødvendig vedheng til prosjektene, har dette i dag et helt annet fokus.

Dette ser vi ikke minst tydelig rundt hvordan de ulike byggherrene, rådgiverne og entreprenørene samt leverandørene ønsker å vise frem og promotere sine prosjekter. Vi i Byggeindustrien/bygg.no mottar hver eneste dag en rekke ulike tips og meldinger om pågående prosjekter rundt om i landet, og det er helt tydelig at det har skjedd noe den senere tiden. I dag er det rett og slett slik at byggets eller anleggets klimapåvirkning stadig oftere er hovedfokuset når prosjektet skal vises frem og presenteres for omverdenen, og ikke lenger er en tilleggsopplysning. Mens man før kun så på størrelse og pris, ser man i dag nye fokusområder.

Dette er selvsagt en positiv utvikling, og er noe som også vil virke selvforsterkende på næringen - og som vil føre til at næringens aktører stadig vil pushe hverandre i en retning der miljøhensyn får en stadig mer fremtredende plass. Dette vil opplagt også være med på å bygge opp nye løsninger og konsepter, for både enkeltbedrifter men også for hele næringen.

I en slik prosess er det selvsagt også avgjørende at lønnsomheten følger innovasjonsarbeidet. Det er ikke mulig å bygge opp en bærekraftig byggenæring med stadig mer miljøvennlige prosjekter, uten at disse samtidig er lønnsomme. Det betyr ikke nødvendigvis at det er de store pionerprosjektene som blir avgjørende på noe sikt, men at volumprosjektene endrer seg i en stadig grønnere retning. Pionerprosjektene er naturligvis viktige for å vise vei, men om man skal bygge opp en lønnsom klimavennlig byggenæring, må vi jobbe for at alle prosjektene leverer gode klimatall. Det er her vi har sett en stor dreining den senere tiden; det er ikke bare fyrtårnprosjektene som drar lasset, men også volumprosjektene. Det innebærer at byggherrene, både de offentlige og private, må sette tydelige krav til sine prosjekter, og at det faktisk er viktig å betale hva det koster å bygge langsiktig og bærekraftig - samtidig som man får prosjektene brukerne etterspør.

Dette er ingen enkel oppgave, men vi synes det er mange som fortjener skryt for hva de har fått til på relativt kort tid. Om vi fortsetter i sporet mange tunge aktører nå er inne i, har vi stor tro på at byggenæringen skal ta det klimaansvaret det påligger næringen. Det er ikke alle rundt oss som fullt ut skjønner hvor viktig den totale byggenæringen vil bli i en grønn utvikling, men da er det ekstra viktig at næringen selv går foran og viser hva som skal til og hva om nytter.

Vi skal på ingen måte påstå at alt er i rute, men næringen er innen en rekke felter på riktig vei. Da vil også omgivelsene se hvilke endringer som har skjedd her og forhåpentligvis kunne bruke næringen som et eksempel på hvordan vi kan utvikle en både lønnsom og bærekraftig fremtid.