Sverresborg senter

Foto: Plan ArkitekterFoto: Plan ArkitekterFoto: Plan ArkitekterFoto: Plan ArkitekterFoto: Plan Arkitekter

Kong Sverre og Sverresborg er navn med tett tilknytning til Trondheim, ikke minst til området på nedre Byåsen. Nå er begge de nevnte tilbake, i form av et kombinert bolig- og forretningssenter der boligdelen har fått navn etter sagakongen og hele sentret lanseres under navnet Sverresborg senter.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Kombinasjonsbygg - næringsbygg for handel med leiligheter over

BTA: 9.000 kvadratmeter

Byggherre: Norges Gruppen Eiendom Midt-Norge

Prosjektledelse/byggherreombud: Karl Knudsen

Totalentreprenør bygg: NCC Norge

Totalentreprenør teknisk: Buvik Elektro

Kontraktssum eks. mva.: 150 millioner kroner

Arkitekt og landskapsarkitekt: Plan Arkitekter

Rådgivere: RIB: Karl Knudsen | RIG: Multiconsult | RIV: Rørfunn | RIE: Buvik Elektro | RIBr, RIByFy, RIAku: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhus: Tverås Maskin & Transport | Mur/flis/skifer: Johannessen og Hagen | Betongelementer: Spenncon | Hulldekker: Con-Form | Taktekking og membran: IcopalTak | Blikkenslager: Blikkenslagermester Brækstad | Branntetting: RH Prosjekt | Glass/alu: Ratdal | Tømrerarbeider: NCC og Tømrermester Arnstein Sørgård | Himlinger: Modulvegger | Innerdører: Swedoor | Stålarbeider: Øysand Stål | Rekkverk: Montal Systems | Gulvavretting: RS Gulv | Maler/gulvlegger: Rosenborg Malerteam | Byggevarer: Optimera | Huselementer: Støren Treindustri

Det er Norgesgruppen som står som byggherre for prosjektet, der man på en tomt på omkring 3.000 kvadratmeter har klart å få inn et bygg på til sammen 9.000 kvadratmeter.

– Med andre ord en arealutnyttelse på 300 prosent, sier eiendomsdirektør Ivar Sølberg i Norgesgruppen, og er meget godt fornøyd med resultatet.

Plan arkitekter AS og rådgivningsfirmaet Karl Knudsen AS har bistått Norges Gruppen med regulering, utvikling og gjennomføring av prosjektet fra tomta ble kjøpt i 2012.

– I tillegg greide vi målsetningen som var å åpne næringsdelen 24. november slik at vi fikk med oss førjulsomsetningen. Det betyr mye for et nærsenter å få en god start, noe vi absolutt har fått. Med Byåsen Butikksenter som en god nabo, som utfyller oss på mye av det vi ikke har plass til, gir vi Byåsen et nytt tyngdepunkt for handel, mener Sølberg.

Tre entrepriser

Byggeindustrien møtte Sølberg, sammen med representanter for entreprenører, arkitekt og rådgivere i inngangspartiet til forretningsdelen.

Der finner vi blant annet en helt ny Meny-butikk, og Sølberg legger ikke skjul på at det var ønsket om å kunne åpne en butikk med stort sortiment på Byåsen som var årsaken til at eiendommen ble kjøpt og utviklet.

– Vi har stor tro på at det er marked for bredt sortiment her, sier han. Og legger heller ikke skjul på at man har fått inn apotek og fremfor alt Vinmonopol-utsalg i nybygget for å få flere Meny-kunder.

– Det er vel ikke tvil om at nettopp det siste pleier å være et godt trekkplaster. Og når vi vet at det er 25 år siden det var eget polutsalg på Byåsen, skulle vi tro dette blir attraktivt, påpeker han.

Utfordrende

– Nettopp beliggenheten i et tettbygd område med mye trafikk har skapt utfordringer i arbeidet, forteller prosjektleder Stine S. Stensheim hos bygg-entreprenøren NCC Norge. Hun startet som anleggsleder etter at det var skrevet kontrakt 1. juli 2014, og ble prosjektleder 1. desember 2015.

Næringsdelen åpnet 18. november til avtalt tid, mens boligene skal være ferdig til 1. februar 2017.

Det var nødvendig å gjøre omfattende arbeider med både krysset, kjørebanene og fortauene.

– Blant annet ble det laget en interimsvei gjennom tomteområdet for at bussen skulle komme frem, forteller hun.

Tre entrepriser

For øvrig har prosjektet vært delt i tre entrepriser; i tillegg til NCC har Buvik Elektro AS hatt ansvar for alt knyttet til elektro, ventilasjon og rør, mens Tverås Maskin & Transport har stått for grunnarbeider og offentlig infrastruktur.

Arkitekt har vært Plan Arkitekter, og Oddmund Engh forteller at hele arealet i nybygget på 9.000 kvadratmeter fordeler seg på ca. 2.500 kvadratmeter til boligdelen, like mye til næringsdelen, mens de siste 4.000 kvadratmeterne går med til fellesarealer og to parkeringskjellere.

Den øverste av disse parkeringskjellerne skal gi omkring femti plasser til kundeparkering, mens en parkeringskjeller som ligger under denne er beregnet på beboere og varelevering. Varene tas opp med heis til butikkene.

22 boliger

I boligdelen, som har fått prosjektnavnet Kong Sverre, er det blitt plass til 22 leiligheter, og det har ikke vært problemer med å selge disse, forteller Ivar Sølberg.

– Allerede da vi startet selve byggearbeidet var 19 leiligheter solgt, og når de kan overtas 1. februar er alt fylt opp med unntak av en leilighet som nå snart skal legges ut for salg, sier han.

Det henger ikke minst sammen med at nybygget ligger i et område som burde være meget attraktivt. Kort vei til sentrum, kort vei til Bymarka og med det store friluftsområdet Sverresborg museum som nærmeste nabo. For ikke å glemme at leilighetene gir en flott utsikt både over byen og Trondheimsfjorden.

Leilighetene er fordelt på tre bygg som gir få leiligheter i hver oppgang. Oppgangene har heis og et rolig og oversiktlig bomiljø. De har kvaliteter som skiller den fra en standard leilighet med blant annet en takhøyde på cirka 2,6 meter, vannbåren varme via radiatorer montert på vegg og store vindusflater med trelags glass. Disse vinduene fører til en u-verdi som gir leiligheten passivhuskvaliteter, med svært lavt varmetap.

Det er lagt vekt på at leiligheten skal ha praktiske løsninger med romslige oppholdsrom. Leiligheten har tre soverom og to bad, der det ene badet er tilknyttet hovedsoverommet. Det er to terrasser, en på hver sin side av leiligheten.

Bygningskroppen

Selve bygget er oppført med et bæresystem av stål og betong. Yttervegger over terreng leveres som isolerte vegger med tre- og platefasade. Bærende vegger mellom leiligheter utføres i betong/tre. Innvendige lettvegger leveres med gipsplatekledning. Etasjeskillere leveres som en betongkonstruksjon. Takkonstruksjoner utføres i tre/betong, med isolasjon og membrantekking.


Flere prosjekter