Ny olje- og energiminister Terje Søviknes vil ha debatt om å bygge ut varig vernede vassdrag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil bygge ut vernede vassdrag

Olje- og energiministeren varsler utbygging av vernede vassdrag.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kom med varsel om mulig utbygging av vernede vassdrag da han åpnet Trondheims nye forskningssenter for vannkraft denne uken.

Det skriver Adresseavisen i en artikkel på sine nettsider.

–Vannkraft er bærebjelken i energiforsyningen vår og den aller viktigste fornybare energikilden i Norge, sa den ferske olje- og energiministeren da han åpnet forskningssenteret Hydrocen mandag 30. januar.

Søviknes uttaler at han nå vil ha debatt om utbygging av vassdrag som tidligere er varig vernet.

–Vi har jo en del vassdrag som er vernet mot vannkraftutbygging. Jeg sier ikke at det blir en snarlig endring, men syns det er en viktig politisk debatt som vi må ta i Norge. Vannkraft er den viktigste ressursen vi har når vi skal gå fra fossil energi til fornybar energi.

Forskningssenteret Hydrocen skal, ifølge planene, sikre at norsk vannkraft skal holde seg i verdensteten. Samtidig skal senteret øke kunnskapen for mer miljøvennlig vannkraft. NTNU, Sintef og Norsk institutt for naturforskning (Nina) står sammen om forskningssenteret. Forskningsrådet, kraftbransjen og forskningsinstitusjonene skal til sammen bruke 384 millioner kroner på senteret i løpet av åtte år, skrive Adresseavisen.

Hydrocen er ett av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi med støtte fra Norges forskningsråd. De første sentrene ble opprettet etter klimaforliket i Stortinget i 2008.

– Framtiden er grønn og går på strøm, sa Oluf Ulseth i Energi Norge i sin tale ved senteråpningen. Han understreket av vannet kan vare evig, men anlegg og teknologi gjør det ikke.

–Det er stort behov for reinvestering og videreutvikling, sa Ulseth i talen.