Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten i Oslo slår tilbake mot kritikken fra Boligprodusentenes forening. Arkivfoto.

Ellen de Vibe: Per, volumet er høyere enn på 10 år

Per Jæger og Boligprodusentenes forening tar feil når de hevder det ikke tenkes volum i Oslo, skriver etatsdirektør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten i dette innlegget.


Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, uttalte forrige uke til medier, deriblant Byggeindustrien, at «Plan- og bygningsetaten må få opp farten og tenke mer volum og mindre på smådetaljer i enkeltplaner».

Jægers uttalelse kommer etter et år hvor Oslo er det fylket hvor det ble solgt flest nye boliger, og rekordmange boligplaner ble vedtatt. Det er et tegn på at det tenkes volum i Oslo!
I planene som bystyret vedtok i 2016 ligger det an til ca. 16.000 boliger. I 2015 var det ca. 5.600 boliger, altså en tredobling av regulerte boliger på ett år. Gjennomsnittlig har Oslo bystyre vedtatt ca. 3.900 boenheter per år de siste ni foregående årene.

I fjor sendte vi til politisk behandling sju store «egne planer», det vil si områdereguleringer, områdeplaner, veiledende planer for offentlige rom og planprogram.
Oslos boligtall for 2016 er de beste resultatene på ti år. Det ble gitt rammetillatelser for opp mot 4600 boligenheter i fjor, mot 3900 i 2015.

Våre tall viser også at det ble igangsatt bygging av 4.939 boligenheter i 2016, mot 3.256 i 2015. Utbyggerne ferdigstilte et vesentlig lavere antall, nemlig 2700 boligenheter.
Neste halvår regner vi også med å kunne sende over planer til bystyret som vil gi ca. 3.100 boligenheter.
Store utbyggingsområder er under planlegging. På Ensjø planlegges inntil 7.000 boliger. Her venter vi på utbyggernes gjennomføring.

Områderegulering for Furuset vil gi 1.600 nye boliger, og Gjersrud–Stensrud planlegges med 10.000 boliger. Videre skal planene for Fjordbyen, Nydalen, Storo, Økern, hele Hovinbyen og Grorud gi plass til mange tusen boliger.

Plan- og bygningsetaten har fokus på å få klargjort boligplaner som skaper boliger til den forventede boligveksten i Oslo.

Vi er også opptatt av at de nye boligplanene skal ha kvaliteter, slik at vi får en varig by som fremtidige generasjoner kan trives i. Samtidig ser vi at vi må bygge høyere for å få plass til alle.

Det å skaffe nok boliger for å imøtekomme den forventete befolkningsveksten i Oslo er et «samarbeidsprosjekt». Oslo kommune og Plan- og bygningsetaten er opptatt av et godt samarbeid med boligprodusentene og de største utbyggerne.

Vi mener blant annet at utbyggerne kan hjelpe boligkjøperne ved å sette i gang flere ferdigregulerte prosjekter raskere!

Over 15.000 boenheter er ferdigregulert allerede.