Innseilingå

På Kalhammaren mellom Bjergsted og Tasta i Stavanger holder Skanska Norge på å føre opp et boligprosjekt med 117 leiligheter fordelt på fem blokker.

Fakta

Prosjekttype: Nybygg, boligblokker

Kontraktssum to blokker eks mva: 106 millioner kroner

Salgbart areal: 3.333 kvadratmeter

Tiltakshaver: Kalhammaren Boligutvikling

Byggherrerådgiver: Novaform

Totalentreprenør: Skanska Norge

Teknisk totalentreprenør: Apply TB

Arkitekt, LARK, plan, vei og VA: Asplan Viak

Rådgivere: RI Bygg: Core Technology l RI VVS og RI Elektro: Apply TB l RI Akustikk: Sinus l RI Klima, RI Energi og RI Fysikk: Skanska Teknikk l RI Betongelementer: Con-Form l RI Brann: Branncon

Underentreprenører og leverandører:Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeid, peling og utomhus: T Stangeland Maskin l Betongelementer: Con-Form l Gulvstøp/tynnavretting: Oltedal l Stålarbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Protan bygg og tak l Vinduer: Nordan og Farstad Glass l Blikkenslager: Lie Blikk l Rekkverk: Trappeteknikk l Port, ståldører og boder: Portteknikk l Maler: Lund & Vaaland l Gulvlegger: T Lund l Parkett: Bo Andren l Flislegger: Waldeland & Varhaug l Baderomskabiner: Parmarine l Heiser: Reber Schindler l Branntetting og ståldører: Lilleland l Sprinkler: Rør og Varme l Lås og beslag: TrioVing l Kjøkken i leil: Norema l Byggevarer: Optimera

En blokk er innflyttet, en har siste overlevering i månedsskiftet januar/februar og arbeidene på råbygget på den tredje er i full gang.

Tiltakshaver er Kalhammaren Boligutvikling AS, mens Skanska Norge fører blokkene opp i total-
entreprise, fra fundamentering. Arkitekt, landskapsarkitekt og rådgiver for vei og VA er Asplan Viak.

Byggherren har selv, med byggeledelse fra Novaform, styrt infrastruktur og grunnarbeider, og har også opparbeidelse av utomhusområder. Kontraktssum for de to første blokkene er 106 mill uten merverdiavgift. Byggestart var i oktober 2015.

– De to første blokkene, kalt «Rogaland» og «Ryfylke», har til sammen 40 leiligheter. Når blokkene «Fjordsol», som er under oppføring, «Fjordbris» og «Stavangerfjord» er fullført vil prosjektet bestå av 117 leiligheter, forteller prosjektleder Even Frøland i Skanska.

Frøland sier at oppføringen har gått veldig greit.

– Mye er kjent stoff for oss, men vi lærer noe nytt hele tiden, sier Frøland.

Også teknisk totalentreprenør Apply TB er fornøyde med prosjektet. De har utført alle tekniske fag.

– Innseilingå har vært et godt prosjekt med svært lite konflikter, mener prosjektleder Finn Eirik Helland i Apply TB.

Kan omprosjekteres til leiligheter

Blokkene har ni etasjer, medregnet parkeringskjeller. Samlet areal (BRAs) for de to første blokkene er på 3.333 kvadratmeter. Rett sør for prosjektet var det planlagt å føre opp et næringsbygg. På grunn av lav etterspørsel etter kontorer kan dette bygget bli omprosjektert til leilighetsbygg.

Leilighetene er fra 37 til 197 kvadratmeter. Standarden beskrives som høy, med blant annet himlingshøyde på 2,50 meter, vannbåren gulvvarme og høy kvalitet på materialer og løsninger. Kjøperne hadde muligheter for tilvalgsløsninger.

I blokken «Rogaland» er det et felles trimrom. Alle leilighetene har gode solforhold, egne terrasser eller balkonger og fiberbasert bredbånd. Leilighetene i øverste etasje har meget store takterrasser (90 og 75 kvadratmeter i «Rogaland»). Fra leilighetene er det utsikt til Hundvåg, Vågen og ut Boknafjorden.

Hver leilighet får biloppstillingsplass og sportsbod i et parkeringsanlegg som ligger under blokkene. Alle leilighetene utformes etter reg-
lene for tilgjengelig bolig. Mellom blokkene er det i dag grønt-
areal, sittegrupper og en lekeplass og det vil komme mer ettersom blokkene fullføres. Fra rett nord for «Fjordsol» vil det gå en promenade inn til Vågen i Stavanger sentrum.

Kubeform

Fagleder arkitektur Einar Eracleous Hallgren i Asplan Viak forteller at tomten er et sentrumsnært, gammelt industriområde i en østvendt skråning mot Boknafjorden, med flott utsikt både utover fjorden og inn mot Stavanger sentrum.

Arkitektene har vært opptatt av å ivareta åpenheten mot fjorden så godt som mulig, og har derfor plassert byggene på tvers av terrengkotene. Fire av byggene ligger helt nede i vannkanten og et er plassert litt lengre oppe i skråningen. Stor terrengforskjell på tomta har vært kompliserende for blant annet atkomst, men har også gitt mulighet for å skjule parkering i to plan.

– Blokkene er utformet som en tydelig definert kube, hvor alle balkonger ligger innenfor hovedformen. Byggene trapper seg ned mot sør, noe som gir de øverste leilighetene store og gode takterrasser, sier Hallgren.

Hallgren sier at det har vært viktig å aktivisere kaiområdet, så her er det planlagt blant annet kontorlokaler, felles trimrom og forsamlingslokale. I bakkant av dette ligger den største delen av parkeringskjelleren.

– Ved å fokusere på god terrengforming foran p-kjelleren, har det blitt en myk overgang mellom p-kjelleren og oppholdsarealene på kaien. Det er innganger til boligene både fra kaien og det øvre nivået, sier Hallgren.

Kompleks oppgave

Arkitektene har laget en gjenn-
omgående fargepalett for hele prosjektet. Fasadeplatene er levert i varme gråtoner, og fargene varierer mellom de forskjellige byggene. Vinduer med tilhørende felt over og under, er beslått med aluminium i mørke gråtoner. Horisontale bånd markerer etasjene, og strukturerer fasaden. Disse utgjør også dekkekant foran blant annet balkonger.

Asplan Viak har vært med i prosjektet helt siden innledende skisser og oppstart av reguleringsplan i 2012, og har vært rådgiver for reguleringsplan, arkitektur, landskapsarkitektur, vei og VA. Hallgren legger ikke skjul på at det har vært en kompleks oppgave.

– Innseilingå er et stort prosjekt, med en hel del krevende løsninger og detaljer. Vi har hatt en ambisiøs byggherre som har utfordret oss i prosessen, og byplanavdelingen og politikerne har fulgt prosjektet nøye. Skanska har som totalentreprenør hele tiden vært opptatt av god planlegging. Hele prosjektet ble tverrfaglig prosjektert ved hjelp av BIM, og alle byggetrinn var ferdig planlagt før byggingen startet. Entreprenør og alle fag i prosjekteringsgruppen har vært svært løsningsorienterte, og utfordringer har blitt løst fortløpende i prosjekteringsfasen. Dette har medført veldig få overraskelser i utførelsesfasen. Vi er overbevist om at litt ekstra ressurser i planleggingsfasen har redusert både konflikter og kostnader totalt sett, sier Hallgren.

Tomten er på rundt 13 mål og ligger langs sjøen. Innseilingen til Vågen i Stavanger skjer bare noen få titalls meter utenfor blokkene i Innseilingå. Stangeland Maskin har sprengt ut cirka 40.000 kubikkmeter faste masser. De fremste delene av noen av blokkene står på stålkjernepeler. Det er radonduk under de delene av blokken som ikke står på parkeringsanlegget.

Blokkene har rektangulær form. En kulvert er bygget mellom «Ryfylke» og der det kan bli ført opp en planlagt blokk. Blokkene har plasstøpte fundamenter og elementer fra Con-Form over bakkenivå. Takene er tilnærmet flate, og er isolert med i snitt 35 centimeter isolasjon. De er tekket med sedumplanter, som er et fordrøyningssystem for overvann. Ytterveggene er isolert med 27 centimeter og har vinduer med U-verdi på 0,9. Fasadene er kledd med Equitone plater i lyse gråtoner og med innslag av andre farger. Både tak og fasader er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Fasadeplatene trenger bare årlig spyling. Det er parkett og flis i leilighetene og flis i fellesareal.

Støyskjerm av glass

Blokkene har prefabrikkerte sjaktløsninger. Stålrammer til montering av teknisk infrastruktur heises inn i råbyggsfasen. Trykktesting viser luftveksling på 0,5 per time. Alle blokkene har båreheiser. Det er støyskjerm av glass på balkonger som vender mot Hundvåg og støydempende spilepanel under balkonger. Sorteringsgrad for byggavfall ligger på 91,5 prosent. Det har ikke vært fraværsskader under arbeidet på Innseilingå.

Innseilingå er prosjektert etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i stue, kjøkken og soverom, elektriske kabler på bad og radiatorer i trimrom og fellesareal. Inntil fjernvarme er etablert er oppvarming basert på elkjel. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Utenfor blokkene er det nedkast for søppel i tre fraksjoner. Alle blokkene er fullsprinklet. Det er solavskjerming med utvendige persienner der det er behov for det.


Flere prosjekter