Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

Entreprenør får historiens største internasjonale korrupsjonsbot

Brasilianske Odebrecht og partnerselskapet Braskem har godtatt en rekordhøy korrupsjonsbot på 3,5 milliarder amerikanske dollar.

Det melder The Nation i en artikkel på sine nettsider.

Den brasilianske entreprenøren Odebrecht og entreprenørens petrokjemiske partnerselskap Braskem har godtatt å betale en sum av 3,5 milliarder amerikanske dollar, eller omtrent 30 milliarder norske kroner med dagens kurs, i det som beskrives som historiens største internasjonale korrupsjonsbot.

Boten betales til brasilianske, amerikanske og sveitsiske myndigheter etter at Odebrecht ulovlig skal ha hentet ut flere milliarder dollar fra det statseide brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Odebrecht tilsto i retten blant annet å ha bestukket statsansatte med til sammen 788 millioner amerikanske dollar for å vinne kontrakter.

Olje- og gruvedriftsmogulen Eike Batista, tidligere Brasils rikeste mann, ble pågrepet og siktet for korrupsjon nylig i forbindelse med den svært omfattende saken.

Han ble pågrepet etter at han landet i Rio de Janeiro på vei hjem fra New York, fire dager etter at brasiliansk politi oppdaget at han ikke var hjemme. Påtalemyndigheten opplyser at amerikansk politi har overvåket Batista i løpet av helgen, helt til det øyeblikket han ble bekreftet å være ombord på flyet da det lettet.

Han er kjent for å ha skaffet seg - og senere mistet - en formue på rundt 250 milliarder kroner mellom 2012 og 2013. Batista er siktet for å ha bestukket en tidligere guvernør i delstaten Rio de Janeiro, Sergio Cabral, for å skaffe seg offentlige byggekontrakter.

Cabral ble selv pågrepet og fengslet i fjor, og har ifølge brasiliansk påtalemyndighet bidratt til å hvitvaske og gjemme rundt 640 millioner kroner i utenlandske banker.