Alle vil ha sin egen fjellbolig

Det er ikke bare boligmarkedet som har lagt bak seg et godt 2016 og som kan se frem til spennende tider også for 2017 - samme tendens ser vi også innen hyttemarkedet. 

Aldri tidligere har interessen rundt hytter i fjellheimen vært så stor som det vi ser nå. Og her ser det heller ikke ut som om de regionale forskjellene er veldig store. Interessen for å sikre seg en bolig nummer to i fjellet er stor over hele landet. Ikke overraskende er interessen aller mest tydelig på Østlandet - og det er de store tradisjonelle skistedene som fortsatt trekker flest fra hovedstadsområdet - men også en rekke nye destinasjoner er i ferd med å bygge seg opp.

Og som innen boligmarkedet er interessen stor innen de fleste prissegmenter - men det er selvsagt i prisklassen rundt tre millioner kroner etterspørselen er aller størst. Men vi ser også at de helt billige hyttene går unna – i tillegg til de som ligger i det øverste sjiktet. Det er tydelig at det finnes betydelige midler der ute i markedet til å kunne realisere hyttedrømmen i fjellet. Mange har opplagt opplevd en solid verdistigning på sine boliger - og det er da mulig å bygge opp bolig nummer to i fjellet med sikkerhet i den permanente boligen. Mange har de senere årene også opplevd å arve relativt store verdier, noe som gjør det enkelt å investere disse pengene videre.

Det er derfor mange distriktskommuner, og ikke minst virksomheter innen bygg og anlegg, som nyter godt av hytteboomen. Vi skal slett ikke undervurdere verdien som nå skapes i et stadig voksende hyttemarked og mange både lokale og nasjonale aktører kan forvente en betydelig vekst innen hytteomsetningen i tiden fremover. Vi skal også huske på at hyttene i dag ikke står mye tilbake for standarden på våre boliger – mange bygger sågar med en langt høyere standard når drømmen skal realiseres i fjellet.

Prisene i hyttemarkedet har vært noenlunde stabile og har ikke på langt nær opplevd den samme veksten som boligene i de store byene. Det er fortsatt en lang rekke tomter å ta av i hytteområdene rundt om i landet, og stadig nye destinasjoner og felt åpnes opp. Det er dermed lite som tyder på at det skal bli noen problem med å få fatt i tomter de nærmeste årene.

Det er også spennende å se at oljekrisen på ingen måte ser ut til å legge noen demper på hyttemarkedet for innbyggerne i Stavangerområdet. Dagens Næringsliv kunne nylig fortelle om rekordomsetning av hytter i den populære destinasjonen Sirdal.

Lignende eksempler finner vi mange steder rundt om i landet - og denne utviklingen vil helt sikkert fortsette utover vinteren og resten av året. Dette markedet vil tradisjonelt være noe mer påvirket av de økonomiske svingningene - hytteinvesteringene minker som regel raskt i nedgangstider. Vi har likevel sett at svingningene ikke har vært så store den senere årene som vi så tidligere.

Det faktum at vi de siste årene har opplevd stadig mindre gode og stabile snøforhold i lavlandet, vil nok bare øke presset på hytteområdene i fjellet ytterligere. Nordmenn flest ønsker gjerne å kunne spenne på seg skia noen ganger i løpet av vinterhalvåret - og fremover må vi kanskje i enda større grad til fjells for å finne gode snøforhold over noe tid. Man kan derfor si at de som sitter på lukrative hytteområder, kan forvente seg spennende og innbringende tider i årene fremover.