Faksimile fra Enora Service sin årsberetning.

Menighetens dugnadsselskap omsatte for 12,4 millioner - manglet regnskapsdokumentasjon

Smiths venner-selskapet Enora Service AS solgte dugnadstjenester for 12,4 millioner i 2015. Men etter en kraftig brann i desember samme år, manglet de regnskapsdokumentasjon å legge frem for revisor.

Enora Service

Enora Service er eid av det Brunstad Christian Church-eide holdingselskapet Ryenstubben Holding.

Enora Service baserer sin virksomhet på dugnadsinnsats fra menighetsmedlemmene.

I 2015 solgte de dugnadstjenester for 12,4 millioner kroner.

Byggeindustrien har over tid skrevet om utstrakt dugnadsvirksomhet knyttet til menigheten Brunstad Christian Church, og nylig kunne vi fortelle om dugnadsselskaper i og rundt menigheten som til sammen omsatte for 97,7 millioner kroner i 2015.

Enora Service baserer sin virksomhet på arbeidsinnsats fra medlemmer i Brunstad Christian Church, på folkemunne kjent som Smiths venner.

I 2015 leverte dugnadsselskapet sitt beste år noensinne med en omsetning på over 12,4 millioner kroner og et resultat etter skatt på nær 6,5 millioner.

Men revisor ville ikke gå god for underlaget til regnskapet fordi regnskapsdokumentasjonen til det Oslo-baserte selskapet forsvant i en brann i Ski kommune den 21. desember 2015.

Omfattende brann

I sin årsberetning, skriver Enora Service følgende om bakgrunnen for den manglende regnskapsdokumentasjonen:

«Selskapet ble utsatt for en omfattende brann 21. desember 2015 med den uheldige konsekvens at alle fysiske regnskapsdokumenter i form av bilag, fakturaer, timelister mm frem til dette tidspunktet ble ødelagt. Det har etter styrets oppfatning ikke vært praktisk mulig eller økonomisk forsvarlig å rekonstruere dette materialet på en tilfredsstillende måte. Styret vil dog i denne forbindelse gjøre oppmerksom på at regnskapet ellers ikke ble berørt av brannen slik årsregnskapet er basert på løpende bokføring, samt at balansepostene pr 31.12.2015 er, etter styrets mening, tilfredsstillende dokumentert.»

Negativ konklusjon hos revisor
At regnskapet var tilfredsstillende dokumentert, slik ledelsen i selskapet hevder, er et syn revisor ikke deler.

I sin beretning konkluderer revisor med at han ikke har dokumentasjon og grunnlag for å uttale seg om regnskapet.

Revisor skriver også at ledelsen ikke oppfylte sin plikt til å sørge for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon av selskapets regnskapsopplysninger i samsvar med lov og god bokføringsskikk.

«Enora Service AS fysiske regnskapsdokumentasjon er gått tapt ved brann 21. desember 2015. Vi har som følge av dette ikke hatt tilgang til tilfredsstillende dokumentasjon hva angår løpende bokføring og registrering igjennom året og da som delvis grunnlag for vesentlige balanseposter pr 31.12.2015», skriver revisor og ender opp med en negativ konklusjon i sin beretning fra juni 2016.

Viser til årsberetning

Byggeindustrien har i en e-post stilt spørsmål til styreleder Rune Stadven i Enora Service knyttet til den manglende regnskapsdokumentasjonen i dugnadsselskapet.

– Har dere en kommentar til revisors anmerkning om at dere ikke har oppfylt plikten til å sørge for registrering og dokumentasjon av selskapets regnskapsopplysninger?

– Regnskapet for 2015 er godkjent, og ellers henviser vi til det som fremkommer av årsberetningen og revisors beretning, skriver Rune Stadven i en e-post til Byggeindustrien.

– Føres timelister i Enora Service kun på papir, ikke elektronisk? I tilfelle hvorfor det?

– Enora Service har rutiner for føring av timelister for ulike oppdrag i henhold til gjeldende regelverk, skriver Stadven.

– Enora Service har adresse Ryenstubben 2 i Oslo der det oss bekjent ikke har vært brann. Hvor ble dokumentene oppbevart?

– Vi viser her til selskapets årsberetning som omhandler hendelsen, svarer Stadven.

– Hvorfor ble ikke regnskapet oppbevart på kontoradressen til selskapet?

– Mitt verv som styreleder i Enora Service AS utføres på frivillig basis, ved siden av mitt daglige arbeid. Av praktiske årsaker ble arkivene for Enora Service AS oppbevart på samme adresse som jeg hadde kontor frem til bygningen brant ned, skriver Stadven.

Fikk dispensasjon fra Skattedirektoratet

Enora Servcie AS søkte Skattedirektoratet i mars 2016 om redusert oppbevaringstid for regnskapsmateriale som gikk tapt i brannen. Her går det frem at brannen fant sted i Ski kommune. Søknaden om dispensasjon ble innviliget i april.

Skattedirektoratet kan ikke kommentere den konkrete dispensasjonssaken, men på generelt grunnlag skriver seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten Astrid Dugstad Tveter følgende i en e-post til Byggeindustrien:

– I dispensasjonssaker generelt undersøkes det om søker har noe utestående med Skatteetaten før dispensasjon innvilges. Dispensasjonspraksisen er streng, skriver Tveter i e-posten til Byggeindustrien.

– Det forekommer også en del søknader om nedsatt oppbevaringstid som skyldes skade på regnskapsmaterialet slik at materialet har nedsatt lesbarhet, og hvor det eventuelt er påkrevd med kostbare prosesser for å reparere materialet. Det er gitt enkelte dispensasjoner i slike tilfeller, hvor alder på materialet og behov for etterkontroll er vurdert opp mot kostnaden ved restaureringen, skriver hun.

Kun formell kontroll
Regnskapet til Enora Service er godkjent i Regnskapsregisteret, men det er ingen sammenheng mellom Skattedirektoratets dispensasjoner og godkjenning i registeret.

Regnskapsregisteret skal kun foreta en formell kontroll av at alt pliktig regnskapsmaterial er innsendt.

Brannen ble henlagt av politiet med ukjent brannårsak.