Trenger vi 1.000-lappen?

Med jevne mellomrom dukker diskusjonen om vi trenger de store kontantsedlene opp. Spørsmålet er om vi i dagens moderne samfunn virkelig trenger 1.000-lappen?

Det hevdes ofte at det kun er kjeltringer som trenger 1.000-lappene. For de fleste av oss går det relativt lang tid mellom hver gang vi har et eksemplar av vår største seddel mellom hendene - det skjer som regel i forbindelse med bursdager og når vi mottar presanger til jul.

I dag foregår langt de fleste transaksjonene elektronisk, via nettbank eller bankterminaler - og bruker vi kontanter, er det som regel 100-lappen og 200-lappen som gjelder. Innimellom bruker vi nok også 500-lappen, men selv den er ikke spesielt viktig i vår elektroniske hverdag.

Skattedirektør Hans Christian Holte gikk nylig ut og foreslo at vi burde kvitte oss med 500-lappen og 1.000-lappen. Det er flere gode grunner til dette. I løpet av de senere årene har det bygget seg opp en stor alternativ økonomi på siden av vårt tradisjonelle økonomiske samfunn. Som oftest brukes det kontanter i denne svarte økonomien. Svart arbeid og arbeidslivskriminalitet er blitt en alvorlig trussel for samfunnet vårt. Dette fører til at fellesskapet går glipp av enorme inntekter og det kan utkonkurrere seriøse virksomheter. Dessuten kan de være med å bidra til å finansiere enda mer alvorlig kriminalitet.

Det er satt inn store ressurser på å stanse fremveksten av den svarte økonomien, men dette er et vanskelig arbeid. Å fjerne vår største kontantseddel vil opplagt gjøre det litt vanskeligere for de kriminelle aktørene. Det er derfor helt legitimt å vurdere å fjerne denne seddelen fra vårt kontantomløp. Vi trenger den jo rett og slett ikke for å få hverdagen til å fungere.

Nå er det selvsagt ikke slik at å fjerne 1.000 -lappen, og eventuelt 500-lappen slik skattedirektøren foreslår, vil føre til at vi blir kvitt den svarte økonomien. De kriminelle aktørene er allerede blitt relativt flinke på å utnytte systemet også elektronisk. Men det kan være ett av flere ledd i et forsøk på å gjøre noe som virkelig kan ha en effekt.

Det er gjennom de siste par årene satt i verk en rekke små og store tiltak som skal stanse utviklingen, men vi er fortsatt ikke kommet til et punkt hvor vi faktisk ser en betydelig endring innen dette området. Det er også dem som arbeider aktivt for å beholde kontantsedlene og 1.000-lappen. Blant dem er Norges Bank som mener 1.000-lappen har en funksjon for eksempel innen verdioppbevaring og til betaling av større beløp. Det pekes også på at hvis tilliten til bankene kommer under press i finanskriser eller ved fare for streik, er det bra å kunne ta ut kontanter - samt at det gir konkurranse til kontopengene i bankene. Vi tror likevel at dette også kan ivaretas om man kutter ut 1.000-lappen. Det bør i størst mulig grad legges opp til at større transaksjoner skjer elektronisk, og at man bør forsøke å gjøre det litt vanskeligere å være kriminell - uten at det har noen stor ulempe for folk flest.

For byggenæringen som opplever mye svart arbeid, vil dette tiltaket helt sikkert kunne ha en effekt. Vi skal også huske på at det kan ha et sikkerhetsaspekt ved seg gjennom at man reduserer farene for ran og innbrudd. På noe sikt er det selvsagt også store muligheter for at kontanter vil forsvinne helt og holdent. Hvor lang tid det vil kunne ta, er noe usikkert - men at temaet vil fortsette å komme opp, er helt sikkert. Kanskje vi kan starte med å fjerne 1.000-lappen?