<p>- Det er gode utsikter for vår bransje, men jeg vil oppfordre medlemmene i enda større grad til å ta i bruk digitale verktøy for økt effektivitet og inntjening, sier daglig leder Vidar Hoseth i Takringen.  Foto: Svanhild Blakstad</p>Daglig leder Vidar Hoseth i Takringen samlet medlemsbedriftene til fagmøte på Gardermoen 26. januar 2017. Foto: Svanhild Blakstad

Takringen vil bli mer digital

På årets fagmøte oppfordret Takringen-sjef Vidar Hoseth medlemsbedriftene til å bli mer digitale.

Over 80 deltakere fra medlemsbedrifter og leverandører var samlet da Takringen innledet sitt årlige fagmøte over to dager på Scandic Oslo Airport torsdag.

I fjor fikk takentreprenørkjeden innført en skreddersydd versjon av NOBB, Norsk Byggtjenestes byggevaredatabase. Flere av Takringen-medlemmene har allerede tatt løsningen i bruk, mens andre fortsatt avventer.

– Her kan det være store gevinster å hente i økt effektivitet og inntjening, for eksempel i anskaffelsesprosessen. Ved hjelp av gode digitale verktøy som NOBB, kan vi også være trygge på at de produktene vi bruker oppfyller gjeldende krav, sier Vidar Hoseth.

Mer effektivitet

Han oppfordret medlemsbedriftene som fortsatt avventer om å komme på banen. Målet er at flest mulig vil gå over til denne løsningen.

Takringen

Frivillig landsdekkende kjede av selvstendige takentreprenører med faglig kompetanse innen fagene tak- og membrantekking, takisolering, takavvanning m.v.

Kjeden har 46 medlemsbedrifter, som samlet omsetter for ca 600  millioner kroner i året.

Takringen fungerer som kompetansesenter, og medlemsbedriftene får tilgang på felles innkjøpsavtaler med en rekke leverandører for et bredt spekter av takprodukter.

Takringen AS har sitt kontor i Drammen, med fire ansatte i administrasjonen.

– Vi ser nå at flere og flere av våre medlemmer tar det i bruk, men hver bedrift må vurdere sitt eget behov. Det kan være en utfordring å ta i bruk ny teknologi, men de tilbakemeldingene vi har fått fra brukerne sier at det er enkelt i bruk og har en lav inngangsbillett, sier Hoseth.

Han fortalte også at kjeden har jobbet mye med å utvikle en egen intranettløsning som lanseres 1. februar. Det inneholder søkbare prislister, samt kompetansebank med veiledning og tips om de mest relevante temaene for Takringens medlemmer.

– Det handler om å gjøre medlemsbedriftene våre mest mulig konkurransedyktige og å sette dem i stand til å vinne prosjekter, sier han.

Mer kompetanse

Kjeden har høyt fokus på kompetansebygging og faglig utvikling, hvor den kjører aktiviteter gjennom hele året med kurs og fagmøter. – Vi skal også jobbe veldig hardt med å skolere våre medlemmer på drift. Mange er gode på det allerede, mens atter andre har mye å hente. Fortjenesten kan fort bli spist opp av for eksempel dårlig drift og logistikk. Det ligger utrolig mye økonomisk gevinst i å drifte bra, sier Hoseth.

Gode utsikter

Hoseth er optimistisk med tanke på fremtiden for takentreprenørene.

– Byggenæringen er en evighetsnæring. Vi ser at det er stor vekst i bygg- og anleggssektoren, og det gir store muligheter med mange oppdrag for våre medlemsbedrifter, sier han.

Han peker spesielt på den store veksten i anleggssektoren, med mye vei- og tunnelbygging: – Hvis det er noen av dere som vurderer å legge membraner på tunneler, er det bare å komme på banen, oppfordret han medlemmene.

Han ser ingen skyer i horisonten når det gjelder oppdragsmengden, men peker samtidig på at det er tøff konkurranse. – Vi må være forberedt på enda tøffere konkurranse i fremtiden, både fra etablerte bedrifter, men også utenfra.

Selv om Takringen-sjefen ser fremtiden lyst i møte, innrømmer han likevel at det er noen skyer i horisonten.

– Den aller største utfordringen er nok rekrutteringen, det gjelder både tilgang på lærlinger og fagarbeidere. Det henger blant annet sammen med at utdanningstilbudet innenfor taktekkerfaget er blitt redusert og dermed gir lavere tilgang på lærlinger, avslutter Hoseth, som påpeker at dette er en utfordring både Takringen og Takentreprenørenes forening jobber med.

Det var høy deltakelse på Takringens årlige fagmøte på Scandic Oslo Airport 26. januar. Foto: Svanhild Blakstad