Alliert / britisk bombeangrep på ubåtbunkeren på Laksevåg ved Bergen 4. oktober 1944. Store sivile tap, over 200 omkom i flyangrepet. Bombeangrepet raserte hele verkstedsområdet innenfor ubåthavnen. Foto: NTB Scanpix

Utsetter sprenging av halvt tonn tung bombe fra krigen

Sjøforsvaret utsetter sprengningen av den 500 kilo tunge flybomben som er funnet ved Laksevåg i Bergen til torsdag.

– Det jobbes fortsatt med å få bomben opp fra bunnen. Nå kommer mørket sigende, så da utsetter vi hele operasjonen til torsdag, sier Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Bergensavisen onsdag ettermiddag.

Bomben ble oppdaget på havbunnen tirsdag utenfor en gammel ubåtbunker tyskerne bygget i 1941. Det er ikke kjent hvor den kommer fra, men bunkeren ble forsøkt bombet av britiske styrker i 1944. Da ble 193 sivile drept som følge av at 1.432 britiske bomber ble sluppet over Laksevåg, melder NRK.

Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedsentral kaller funnet spesielt, ettersom bomben er en av de største som er i normal bruk under krig.

– Vi får i overkant av 300 henvendelser i året, der vi blir bedt om å destruere eksplosiver rundt om i landet vårt. Dette er en relativt stor bombe som ble droppet fra et fly i nærheten av Laksevåg, sier han.