En av Lillehammers eldste bygårder i Storgata - kjent som Høstmælingen-gården - ble totalskadd i den dramatikse brannen natt til søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Kvinne varetektsfengslet etter brannen på Lillehammer

En 24 år gammel kvinne er i Sør-Gudbrandsdal tingrett varetektsfengslet i to uker etter brannen i Lillehammer sentrum i helgen.

Kvinnen er siktet for å ha startet en brann som lett kunne medført tap av menneskeliv, det som ble kalt mordbrann etter den gamle straffeloven. Hun har tilstått at det var hun som forårsaket brannen, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

Kvinnens forsvarer, Lorentz Stavrum, sier til Gudbrandsdølen Dagningen at kvinnen ikke kan gjøre rede for hele handlingsforløpet omkring brannen, og at hun er sterkt preget av det som har skjedd.

– Vi mener det ligger en forsettlig handling bak brannen, sier politiinspektør Eirik Braathen ved Lillehammer-politiet til NTB.

17 personer ble evakuert etter at brannen brøt ut. Ingen mistet livet, men en kvinne ble brakt til sykehus med røykskader etter brannen natt til søndag.

To ukers varetekt

Politiadvokat Eystein Husby ba om to ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll under fengslingsmøtet i tingretten – noe han fikk medhold i av retten.

– Det gjenstår fortsatt en del etterforskning, blant annet avhør av vitner vi så langt ikke har snakket med, og vitner som vi ønsker å snakke mer med. Vi tar en løpende vurdering av fengslingsperiodens lengde, sa politiinspektør Eirik Braathen ved Lillehammer-politiet til NTB før fengslingsmøtet.

Kvinnen hadde opphold i den gamle trebygningen som brant i Storgata i Lillehammer sentrum, men hadde folkeregistrert adresse et annet sted i byen.

Brant ned til grunnen

Det er på det rene at politiet mener brannen startet i andre etasje av den verneverdige bygården i Storgata 81, hovedgata som utgjør kjernen i Lillehammer sentrum. Braathen vil ikke gå i detalj om hvordan og hvorfor brannen startet, utover å gjenta at politiet mener det lå «en forsettlig handling bak».

Politiet meldte rett før klokka 4.30 natt til søndag at bygården sto i brann. Det var flere leiligheter i andre og tredje etasje. I første etasje var det en klesbutikk.

Brannvesenet lot bygget brenne kontrollert ned for å prioritere å hindre flammene i å spre seg til to bygninger som var forbundet med bygården. De to bygningene har fått røyk- og vannskader, men skal ellers være uten ødeleggelser.