Storegga Entreprenør vant frem i KOFA

Storegga Entreprenør vant frem i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i en sak konkurransen om å bygge Andslimoen sykehjem i Målselv.

Målselv kommune tildelte Nor-Team Entreprenørforretning AS jobben til rundt 160 millioner kroner i oktober 2016. Storegga Entreprenør klagde avgjørelsen inn til KOFA.

De pekte blant annet på at valgte entreprenør hadde med seg underleverandører som ikke hadde oppfylte kravene til sentral godkjenning i oppgitte tiltaksklasser.

Kommunen på sin side argumenterte for at: «Fra 1. januar 2016 er det tilstrekkelig at foretaket erklærer ansvarsrett ved å sende signert erklæring til kommunen. Når ordningen med lokal godkjenning er bortfalt, kan man naturligvis heller ikke ha som kvalifikasjonskrav/ dokumentasjonskrav atslik godkjenning kanpåregnes etter at tildeling er skjedd. Som følge av at kravet om søknad og godkjenning er bortfalt,vil godkjenning innen fagområdene som listes opp ikke lenger være "påkrevd"»

Her mener KOFA at Målselv kommune tar feil, og det er denne feilen som gjør at de mener konkurransen må avlyses.

«Klagenemnda kom til at kvalifikasjonskravet om "påkrevde faglige godkjenninger/ autorisasjoner" var ulovlig. Innklagede fremholdt at kvalifikasjonskravet måtte forstås slik at ettersom ordningen med lokal godkjenning var bortfalt, var ikke godkjenning innen de opplistede fagområdene lenger "påkrevd". Klagenemnda uttalte at dersom kvalifikasjonskravet ble forstått på denne måten, ville ikke kvalifikasjonskravet ha noe innhold. Dette ble ansett ikke å være i samsvar med klarhetskravet slik det er formulert av EU-domstolen», skriver de i sin dom.

KOFA har ikke sett på de andre anførelsene fra Storegga.